Модифікована «Гідра» успішно збиває безпілотники

Модифікована Гидра успішно збиває безпілотники

Компанія BAE Systems успішно випробувала ракети з лазерним наведенням APKWS®, що є модифікованим варіантом 70-мм НАР Hydra, проти безпілотних авіаційних систем.

«Випробувані ракети поєднали в собі стандартні боєголовки і двигуни з комплектом наведення APKWS і неконтактним детонатором, що дозволило їм знищувати безпілотники за невелику частину вартості традиційних засобів боротьби з БпЛА (C-UAS)», – повідомляють у компанії.

APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System) являють собою модифікований некерований реактивний снаряд Hydra 70, оснащений блоком наведення вартістю близько $10 тис., що робить ці ракети значно дешевшими за інші керовані засоби ураження. Крім нового виробництва, вони можуть виготовлятися з некерованих Hydra 70 безпосередньо у підрозділах.

Ракети, що тестувалися на випробувальному полігоні Юма, складалися зі стандартної бойової частини M151 і двигуна Mk66 з комплектом точного наведення APKWS та інноваційного неконтактного детонатора, розробленого компаніями L3Harris Technologies і Technology Service Corporation (TSC). Детонатор забезпечує підрив ракети при наближенні до цілі, дозволяючи знищувати БпЛА без необхідності прямого влучення.

Модифікована Гидра успішно збиває безпілотники

«На відміну від дорогих ракет C-UAS, ракетам APKWS не потрібно захоплювати ціль перед запуском, замість цього вони покладаються на напівактивну лазерну систему наведення, яка активується при запуску, економлячи дорогоцінні секунди», – зауважують у компанії.

Ракети APKWS вже довели свої бойові можливості при ураженні різних нерухомих і рухомих цілей з літаків, гелікоптерів, наземної техніки, човнів та дистанційно керованих бойових модулів.

Нагадаємо, що у 2017 році на виставці «Зброя та безпека» у Києві, та на MSPO-2017 у Польщі, була презентована польсько-українська система ZRN-01 Stokrotka («Ромашка»), здатна вражати наземні та повітряні цілі, зокрема безпілотники некерованими реактивними снарядами.

ZRN-01 Stokrotka

Для боротьби з дронами система обладнана системою виявлення цілей, яка включає радар, оптичні прилади та цифрову систему керування вогнем Topaz польського виробництва. Заявлялось, що Stokrotka може виявляти малі безпілотні апарати, зокрема й з композитних «прозорих» матеріалів, на відстані близько 10 км. За знищення цілей відповідають українські 80-мм некеровані ракети РС-80ПО від ДАХК «Артем» з програмованими підривачами.

Після виявляння повітряної цілі система керування вогнем розраховує траєкторію її руху та направляє ракети у точку «зустрічі». Завдяки великій надзвуковій швидкості РС-80 забезпечується мінімальний час польоту до цілі, а використання програмованих детонаторів гарантує її знищення. Система здатна знищувати цілі на дальності до 7 км та до 4 км по висоті. А висока скорострільність дозволяє протидіяти нальоту «зграї» дронів.