У Польщі презентували проєкт мобільного комплексу ППО

У Польщі презентували проєкт мобільного комплексу ППО

Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) представила проєкт мобільної системи протиповітряної оборони сухопутних військ здатний діяти проти широкого спектра повітряних загроз.

Комплекс розроблений у рамках проєкту SONA, щодо створення мобільних систем ППО малої дальності, пише польський мілітарний портал Defence24.

Система має забезпечувати прикриття підрозділів танкових ті механізованих військ у всіх видах бойових дій, під час маршу, та при стаціонарному розміщенні.

Основою для SONA мають стати готові рішення, такі як самохідний зенітно-ракетний комплекс SPZR Poprad, корабельна система озброєння OSU-35, самохідна зенітна система ZSU-23-4MP Biała, переносні зенітно-ракетні комплекси Grom і Piorun, радари ZDPR Soła і Bystra (перший польський радіолокатор АФАР/AESA) та набір пристроїв радіолокаційної системи ідентифікації «свій-чужий» (IFF).

Велике значення має також технічний та технологічний досвід у сфері протиповітряної оборони, набутий під час реалізації проєкту гусеничної зенітно-артилерійської установки PZA Loara, призначеної для захисту підрозділів танкових та механізованих військ. Цей комплекс був випробуваний і поставлений на озброєння 10-ї бронетанкової кавалерійської бригади.

Через те, що компоненти системи SONA мають рухатись у порядках механізованих і танкових військ, вони будуть розміщені на високомобільних шасі, що вже використовуються польською армією, зокрема на колісних БТР Rosomak та шасі САУ Krab (К9). Обидві платформи користуються хорошою репутацією в армії. Тип шасі для компонентів системи буде узгоджений із замовником, щоб забезпечити високу мобільність.

Бойова машина комплексу розміщена на базі гусеничному шасі К9 оснащена двома 35-мм скорострільними гарматами з програмованими снарядами, РЛС, а також чотирма зенітними керованими ракетами (PRH) Piorun.

У Польщі презентували проєкт мобільного комплексу ППО Вогнева машина системи SONA на шасі САУ Krab (К9). Зображення: PGZ

Колісне шасі менш вантажопідйомне, тому замість двох 35-мм гармат ця версія отримає лише одну, спрощену систему виявлення цілей, але такий же набір зенітних ракет.

У Польщі презентували проєкт мобільного комплексу ППО Вогнева машина системи SONA на шасі БТР Rosomak. Зображення: PGZ

Крім бойових машин, в PGZ спроєктували командні машини, мобільні станції попереднього виявлення цілей (СВЦ), а також носії лазерної зброї.

У Польщі презентували проєкт мобільного комплексу ППО Машина управління системи SONA на шасі К9. Зображення: PGZ

У Польщі презентували проєкт мобільного комплексу ППО Радіолокатор попереднього виявлення на шасі К9. Зображення: PGZ

У Польщі презентували проєкт мобільного комплексу ППО Бойова лазерна установка на БТР Rosomak. Зображення: PGZ