ЗСУ випробовують латвійський безпілотник AtlasPRO

уточнено ЗСУ випробовують латвійський безпілотник AtlasPRO

Фахівці Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, проводять випробування безпілотного авіаційного комплексу Atlas PRO виробництва компанії Atlas Dynamics (Латвійська Республіка).

Мета – визначення бойових, технічних, і експлуатаційних характеристик безпілотного авіаційного комплексу (БпАК) та їх відповідності оперативно-тактичним вимогам до БпАК мультироторного типу. Випробування проводяться в три етапи: лабораторні, наземні та льотні.

Наразі виконано 100 випробувальних польотів. Загалом програма випробувань передбачає виконання понад 250 польотів. Основна частина випробувань проводиться на базі аеродромно-майнового комплексу «Півці» на Чернігівщині.

ЗСУ випробовують латвійський безпілотник AtlasPRO

Також дрон перевіряли в умовах гірської місцевості. Льотні експерименти проводились в складних метеорологічних умовах з майданчиків на висоті понад 2000 метрів над рівнем моря. В ході випробувань була надана практична допомога гірським рятувальникам Закарпатської області в проведенні пошуково-рятувальної операції в районі Свідовецького хребта (1883 м).

ЗСУ випробовують латвійський безпілотник AtlasPRO

За результатами випробувань буде прийнято рішення щодо доцільності прийняття комплексу на озброєння Збройних Сил України для ведення повітряної розвідки із застосуванням оптико-електронних засобів в реальному масштабі часу за простих та складних метеорологічних умов.

AtlasPRO – це невеликий мультироторний безпілотний літальний апарат(БпЛА) пропонований Atlas Dynamics для оборонних, охоронних, нафтогазових, інспекційних та інших місій.

ЗСУ випробовують латвійський безпілотник AtlasPRO

У серпні 2019 року Atlas Dynamics отримала замовлення від невідомих військових замовників з Європи та Ізраїлю на постачання систем AtlaPRO. Також у 2019 році компанія представила AtlasNEST, сучасну док-станцію для автономного зльоту, посадки і заміни батарей, а також систему зв'язку для декількох дронів AtlasMESH для використання з БпЛА AtlasPRO.

БпЛА має діаметр близько 50 см і максимальну злітну масу 1,9 кг (корисне навантаження: 315 г). Корпус виконаний з вуглецевого волокна. Максимальна швидкість польоту становит 56 км/год, дальність польоту – до 16 км, практична стеля – 3000 м, стійкість до вітру 15,5 м/с (56 км/год), максимальний час польоту – 32 хвилин.

ЗСУ випробовують латвійський безпілотник AtlasPRO

Легкий дрон поміщається в водонепроникний жорсткий футляр, який зберігається у водовідштовхувальному рюкзаку військового класу. Він поставляється з такими аксесуарами, як додаткові батареї, наземна станція керування та зарядний пристрій.

AtlasPRO підтримує різне корисне навантаження, яке можна легко замінювати в залежності від місії. Він може нести оптичну денну камеру Argus M10 або оптичну радіометричну камеру VISOR NX. Корисне навантаження встановлюється на БпЛА за допомогою запатентованого тривісного кардана Atlas для забезпечення стабільності зображення.

Камера Argus M10 пропонує оптичний зум до 10x і цифровий зум до 2x, а її сенсор забезпечує захоплення зображень з роздільною здатністю 1080p, швидкістю 60 кадрів в секунду і 11 Мбіт/с.

ЗСУ випробовують латвійський безпілотник AtlasPRO

Високочутлива тепловізійна камера VISOR NX оснащена цифровим поліпшенням деталей другого покоління (DDE). Вона постачається з чотирма варіантами лінз для різних завдань.



Безпілотник AtlasPRO від Atlas Dynamics у 2018 році отримав нагороду як переможець Red Dot Award: Product Design 2018.

Red Dot Design Award — щорічна нагорода в галузі дизайну, яку вручає інститут Центру дизайну землі Північний Рейн-Вестфалія (Німеччина). Нагорода вручається дизайнерам і компаніям-виробникам за видатну якість і особливі досягнення в дизайні товарів широко вжитку. Роботи, відзначені нагородою, виставляються в Музеї дизайну Red Dot в Ессені, який є найбільшим у світі зібранням досягнень сучасного дизайну. Номінація проводиться у 3-х категоріях: промисловий дизайн, комунікаційний дизайн та концептуальний дизайн.