Уряд затвердив парадний та службовий однострій ДБР

Уряд затвердив однострій ДБР

Кабінет Міністрів України затвердив Опис і зразки предметів однострою та знаків розрізнення осіб рядового та начальницького складу Державного бюро розслідувань.

Відповідні зміни внесені до Положення про проходження служби у ДБР (затверджено Постановою КМУ № 743 від 05.08.2020), яке було доповнено новим додатком.

Службовці ДБР носитимуть парадний та повсякденний (службовий) формений одяг сіро-сталевого кольору. Парадні кашкети матимуть околиш темно-синього кольору, такий самий колір матимуть і берети для жінок. Крім того, визначені шви костюмів також будуть прострочені нитками темно-синього кольору.

Уряд затвердив однострій ДБР
Кітель костюму до парадного однострою

Колір чоловічої сорочки та жіночої блузи до парадного однострою – білий. Краватка (для жінок краватка-метелик)темно-синього кольору.

Особи вищого начальницького склади матимуть на кашкетах шитво у вигляді дубових гілок та орнамент на околиші.

Уряд затвердив однострій ДБР
Кашкети для чоловіків та берет для жінок до парадного однострою

Також передбачений сіро-сталевий плащ демісезонний і рукавички з натуральної шкіри чорного кольору, а до зимового парадного однострою – пальто та шапка вушанка.

Уряд затвердив однострій ДБР

Крім парадного також передбачений службовий однострій.

Уряд затвердив однострій ДБР
Куртка демісезонна до службового однострою

Основний службовий костюм – сорочка та брюки тактичні сірого кольору.

Уряд затвердив однострій ДБР
Основний службовий костюм

Головний убір до службового костюму – кепі-бейсболка (сірого, темно-синього або чорного кольору) з написом "ДБР", а для директора ДБР, генерал-майора ДБР, зі срібним шитвом у вигляді дубових гілок.

Уряд затвердив однострій ДБР

Крім того, передбачений спеціальний костюм камуфльованого забарвлення.

Уряд затвердив однострій ДБР
Спеціальний костюм кольору «камуфляж» – кітель та брюки тактичні, та кепі типу "patrol- сap" до нього

Також передбачені такі предмети форми одягу як кепі-бейсболка, теніска типу поло (кольору "тан"), сорочка-поло з довгим рукавом, сорочка спеціальна (бойова), куртка флісова до костюму спеціального, зимова флісова шапка. куртка зимова утеплена, рукавички штурмові, балаклава, туфлі, чобітки жіночі, черевики демісезонні та черевики тактичні.

Знаками розрізнення, на парадній формі, слугуватимуть наплічні погони розміром 130х45 мм, виготовлені методом гаптування. У рядового та молодшого складу погони синього кольору на вовняній підкладці сталево-сіроко кольору. Погони молодшого та старшого начальницького складу імітують плетенні золотистого шнура на вовняній підкладці сталево-сірого кольору.

На погонах рядового та молодшого складу, відповідно до присвоєних звань, розміщуються рельефні шеврони з металу білого кольору. На погонах молодшого та старшого начальницького складу металеві "зорі" білого кольору.

Уряд затвердив погони ДБР

Зауважимо, що розміщення знаків розрізнення майже ідентичне армійському. За виключенням звання "генерал-майор ДБР" – в армії такі погони віднедавна носять бригадні генерали, а генерал-майори вже мають по дві зорі на погоні.

Знаки розрізнення до основного службового однострою виготовляються з металу білого кольору та є зменшеною копією знаків розрізнення до парадного однострою Носять на комірі сорочки. Цікаво, що хоча про це нічого не згадується у документі, знаки розрізнення генерал-майора насправді відрізняють від парадних – замість схрещених булав, вони містять зубчатку.

Уряд затвердив погони ДБР

Документ затверджує і нарукавні емблему ДБР. Вона має форму геральдичного щита темно-синього кольору з подвійною облямівкою сріблястого кольору. У центрі щита розміщено основну частину емблеми ДБР. У верхній частині – найменування територіального управління або напис "Центральний апарат", а по периметру напис сріблястого кольору – "Державне бюро розслідувань".

Уряд затвердив погони ДБР

Особистий жетон працівника ДБР виготовляється з металу жовтого кольору. Жетон може носитися на парадному однострої на підкладці з натуральної шкіри синього кольору..

Особистий жетон працівника ДБР

Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, продовольчого, житлового та соціального забезпечення можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців»