Екіпаж і ремонт врятували судно ВМСУ від погибелі (ВІДЕО)

Екіпаж і ремонт врятували судно ВМСУ від погибелі (ВІДЕО)

Попри шторм, наслідки аварії з судном «Балта» вдалось локалізувати завдяки зробленому вперше за 30 років ремонту та вмілим діям екіпажу, що не допустив повне затоплення судна...

Нагадаємо, що 13 жовтня стався інцидент із судном забезпечення «Балта» (A811) під час спроби причалити на о.Зміїному. Судно отримало ушкодження корпусу і почало приймати воду. Після оцінки обстановки, було прийнято рішення про постановку судна на якір з метою проведення заходів боротьби за живучість.

Вчора у соціальних мережах з'явилось відео наслідків удару, яке згодом поширив Мілітарний.

Пізно ввечері 14 жовтня пошкоджене судно за допомогою буксирів дісталось до Одеси.

Командування ВМС України поширило заяву, в якій повідомило, що повне затоплення відсіків пошкодженого корабля не допущено завдяки фаховій підготовці екіпажу. Іншим важливим фактором, який дав змогу втримати корабель на плаву – нещодавній ремонт, який зроблено на судні вперше за останні тридцять років (нагадаємо, що ремонт виконувало ТОВ СП «Нібулон»).

Також у командуванні відмітили й професійні дії морської авіації, що здійснювала транспортування аварійно-рятувального майна та евакуацію особового складу.

Командування ВМС подякувало керівництву та персоналу Казенного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба» Міністерства інфраструктури, а також Державної прикордонної служби та Державної служби України з надзвичайних ситуацій за надану допомогу.

Повідомляється, що судно буде відновлено в короткі терміни, після чого він продовжить виконувати завдання за призначенням у складі ВМС ЗС України.

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за частиною 3 ст. 425 КК України (Недбале ставлення до військової служби вчинене в умовах особливого періоду).



A811 «Балта»

A811 «Балта» (до 2018 року – U811, до 1997 року – СР-568) – судно розмагнічування проєкту 130 Військово-Морських Сил ЗС України. Призначене для проведення спеціальних заходів щодо зменшення власних магнітних полів бойових кораблів та суден.

Судно розмагнічування «СР-568» було закладене на Північній верфі у Гданську в 1987 році, заводський № 9/130. Спущено на воду 10.04.1987, прийнято до складу ВМФ 26.11.1987 р. Входило до складу 230-го дивізіону МРСО Чорноморського флоту СРСР, з базуванням у Севастополі. 01.07.1997 року судно «СР-568» при розподілі ЧФ ВМФ СРСР було передане Україні, отримало назву «Балта» і бортовий номер U811. Під час російської інтервенції в Україну, у 2014 році, захоплене росіянами. 15 квітня 2014 року було повернуте Україні.