ДБР завершило розслідування стосовно СБУшників, які напали на прикордонників

прикордонник

Слідчі ДБР завершили досудове розслідування щодо заступника начальника районного відділу УСБУ в Сумській області, який разом з колегою здійснив розбійний напад на прикордонників.

Слідство встановило, що під час відпочинку на озері співробітники СБУ вирішили напасти на військовослужбовців прикордонного наряду і заволодіти їх зброєю та бойовими припасами.

Вночі 18 липня 2021 року вони зненацька напали на прикордонників, які у той момент охороняли державний кордон, заблокували службовий автомобіль останніх. Подолавши опір прикордонників (молодшого сержанта та солдата строкової служби) нападники почали завдавати їм численні удари в різні частини тіла. Після того заволоділи двома автоматами АКС-74, бойовими набоями до них та швидко залишили місце злочину.

Нагадаємо, що раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що співробітники СБУ були дуже п'яні, – святкували присвоєння військового звання. Загалом до нападу причетні три військовослужбовці СБУ, але один проходить по справі як свідок.

Слідчі ДБР оперативно затримали двох співробітників СБУ та повідомили їм про підозру у заволодінні вогнепальною зброєю шляхом зловживання службовим становищем організованою групою, поєднаному з насильством, та в умисному заподіянні працівникові правоохоронного органу тілесних ушкоджень (ч. 3 ст. 262, ч. 2 ст. 345 КК України).

Один з СБУшників повністю визнав свою провину в скоєних злочинах. Між ним та прокурором укладено угоду про визнання винуватості, яку направлено до суду з обвинувальним актом.

Вироком Краснопільського районного суду Сумської області його визнано винним та призначено міру покарання у вигляді 5 років позбавлення волі (з іспитовим строком 3 роки), позбавлення військового звання лейтенанта та позбавлення права обіймати посади в правоохоронних органах України.

Стосовно іншого нападника розслідування також закінчене. Наразі матеріали кримінального провадження відкриті для ознайомлення, після чого обвинувальний акт скерують до суду.