ЗСУ опановують англійські протимінні трали

ЗСУ опановують англійські протимінні трали

Сапери Збройних Сил України опановують колісні коткові трали SPARK, які отримали по лінії військово-технічної допомоги від партнерів з НАТО.

Про це розповідає інформаційна агенція Міноборони України «АрміяInform»

— Цей трал для ЗСУ є унікальним, тому що він передусім призначений для супроводу колон. У ЗСУ є свої зразки мінних тралів, але вони призначені для того, щоб робити проходи у мінних полях – як своїх, так і противника. Цей мінний трал Spark насамперед призначений для підтримки мобільності військ, тобто зменшує ризики підриву на вибухонебезпечних предметах військової техніки та особового складу при переміщенні колон, – каже підполковник Сергій Матвійчук, старший офіцер відділу інженерних загороджень та протимінної боротьби Командування Сил підтримки ЗС України.

Трал SPARK виробляється компанією Pearson Engineering – однім зі світових лідерів у розробці пристроїв для розмінувань та розгороджень. Його відмінність від звичних танкових тралів у тому, що він був розроблений для встановлення на автомобілях та тактичних колісних платформах. Такі трали широко застосовувалися під час операцій в Іраку та Афганістані.

ЗСУ опановують англійські протимінні трали

Враховуючи особливості війни на Близькому Сході, де військова логістика зосереджувалась на перевезенні вантажів автотранспортом, питання протимінної боротьби було вкрай нагальним.

На сході України ситуація з вибухонебезпечними предметами вкрай важка, тому нова техніка від партнерів неодмінно стане в пригоді.

До України трал надійшов на базі автомобіля Hummer.

ЗСУ опановують англійські протимінні трали

Катковий трал призначений для очищення шляхів руху військових колон від вибухонебезпечних предметів. Трал складається з трьох роликових секцій – по 4 в крайніх і 6 у центральній секції, вони забезпечують контакт із поверхнею, змушуючи вибухонебезпечні предмети детонувати внаслідок дії трала.Гідравлічна підвіска дозволяє забезпечити високу швидкість переміщення – до 50 км/год, а адаптивний пристрій завдяки використанню гідро- та пневмопідвіски забезпечує безперервний контакт із поверхнею.

Гідравлічна підвіска дозволяє забезпечити високу швидкість переміщення – до 50 км/год, а адаптивний пристрій завдяки використанню гідро- та пневмопідвіски забезпечує безперервний контакт із поверхнею. Під час руху всю раму трала можна гідравлічно переміщати ліворуч та праворуч, коли транспортний засіб повертає.

Загальна вага трала 3005 кг, ширина 314,5 см. Зусилля тиску на катку приблизно 200 кг, що забезпечує спрацювання мін – як протипіхотних, так і протитанкових.

У разі підриву енергія вибуху спрямовується вниз та в сторони спеціальними екранами. А на заміну пошкоджених елементів до трала в комплекті йдуть замінні.

Ролики виготовлені з вибухостійкої поліуретанової суміші, що значно збільшує живучість трала. Як свідчить досвід та випробування, трал витримує вибух 12 кілограмів вибухівки у тротиловому еквіваленті.