Ремонт фрегата «Гетьман Сагайдачний» можуть доручити «Нібулону»

Гетьман Сагайдачний

Флагман ВМС України фрегат «Гетьман Сагайдачний» (F130) давно потребує капітального ремонту та модернізації, щороку на це виділяють гроші, але справа не рухається.

Днями очільник Укроборонпрому повідомив, що ремонт можуть доручити «Нібулону».

«Ми співпрацюємо з фірмою «Нібулон», яка зараз займається суднобудуванням, зокрема в питаннях, наприклад, ремонту «Гетьмана Сагайдачного», нашого фрегату, який потребує ремонту», – сказав Юрій Гусєв в етері ТРК «НІС-ТВ», у програмі «Добрий вечір».

Зауважимо, що з року в рік бюджет Міністерства оборони передбачає витрати на ремонт фрегата 436 мільйонів гривень.

У листопаді 2017 року контракт на виконання комплексу ремонтно-модернізаційних робіт на фрегаті отримало ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському». Відповідно до розробленого проєкту 58351, передбачалось виконати ремонт головного двигуна, замінити РЛС МР-750 на SMART-S виробництва Thales Group, встановити автоматизовану систему бойового управління (АСБУ) «Контур», системи керування вогнем корабельної артилерії «Спис-К» і «Протазан-К» та ін.

Проте у жовтні цього року Господарський суд м. Києва, за позовом спеціалізованої прокуратури, стягнув з «Кузні» 47,3 млн грн штрафних санкцій за цей контракт.

Прокурори у суді довели, що підприємство не виконало свої зобов’язання у рамках контракту, а також не вчасно повернуло не витрачену частину коштів, сплачених у якості попередньої оплати, та здійснило поставку закуплених комплектуючих з порушенням термінів.

Суднобудівний завод «Нібулон» став цікавитись військовими контрактами з 2019 року. З 2020 року підприємство стало брати участь у тендерах на ремонт військових кораблів і вже отримало кілька контрактів. Крім того, «Нібулон» збудує 5 патрульних катерів Ocea FPB 98 для Морської охорони Держприкордонслужби України, згідно з французьким контрактом.