Військовим зменшують розмір виплат за піднайом житла

Військовим зменшують розмір виплат за піднайом житла

Компенсацію за піднайом житла військовими прирівняли до пільг і штучно зменшують її розмір, відмовляючи у виплатах на дітей старше 18 років, які проживають разом з військовим та перебувають на його утриманні.

Як стало відомо Ukrainian Military Pages, факти зменшення розміру компенсації за піднайом (її розмір залежить від кількості членів сім'ї) наразі набули поширення у військових частинах Збройних Сил України. Мотив відмови у виплатах – стаття 51 Бюджетного кодексу.

Законність цих дій розглянув експерт з права Олександр Порва у публікації АрміяInform.

— Пунктом 5 статті 51 Бюджетного кодексу визначено певне коло членів родини пільговика, зокрема в нашому випадку військовослужбовця, на яких практично розповсюджується право на її отримання. Це дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи; непрацездатні батьки тощо. Тобто фактично виплата грошової компенсації тут, на мою думку, штучно прив’язана до Бюджетного кодексу, − каже Олександр Порва.

Водночас стаття 1-2 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей» визначає, що у зв’язку з особливим характером військової служби, яка пов’язана із захистом Вітчизни, військовослужбовцям надаються визначені законом пільги, гарантії та компенсації.

Тобто йде відокремлення понять пільг та компенсацій, а це своєю чергою несе двояке тлумачення норм законодавства.

— Поняття «член сім’ї» має в різних законодавчих актах різні визначення. Під час виплати компенсації за піднайом житла я вважаю, що слід таки керуватися нормами житлового законодавства, адже сама компенсація є лише альтернативою забезпечення житлом, практично похідною від права на житло. Аналогічна позиція вже знайшла своє підтвердження у Рішенні Конституційного Суду від 3 червня 1999 року № 5-рп/99, − повідомив експерт.

Відповідно до рішення, членом сім’ї, що перебуває на утриманні військовослужбовця, є особа, що перебуває на його повному утриманні або одержує від нього допомогу, яка є для неї постійним і основним джерелом засобів до існування. Це особи, що не мають власних доходів, або особи, пенсія, стипендія чи інший сукупний середньомісячний дохід яких не перевищує офіційно встановленої межі малозабезпеченості. До них, зокрема, належать неповнолітні, інші особи, яких військовослужбовець зобов’язаний утримувати за законом, вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі (крім курсантів військових навчальних закладів та навчальних закладів МВС), стажисти до закінчення навчальних закладів та інші особи, визнані утриманцями у встановленому порядку.

Тобто, згідно з вимогами вищезазначеного нормативно-правового акту, діти військовослужбовця, яким виповнилося 18 років, є особами, на яких розповсюджуються певні переваги, зокрема і грошова компенсація за піднайом житла.

— Вважаю, що для вирішення цього питання, як пріоритет, необхідно внести зміни до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», при цьому дати чітке тлумачення поняття «член сім’ї військовослужбовця» з відповідними визначеннями або, як альтернативу, створити загальну позицію з виплати органами, що є розпорядником бюджетних коштів, − підкреслив Олександр Порва.

Нагадаємо, що до 1 березня за дорученням міністра оборони мали підготувати зміни до урядової постанови щодо збільшення компенсації за піднайом житла, натомість військовим платять навіть менше ніж дозволяє чинна постанова, адже, як з'ясувалось Міністерству оборони цього року не вистачало коштів навіть на грошове забезпечення.



Також нагадаємо, що починаючи з 2020 року військовослужбовцям Збройних Сил України у 20 разів зменшили розмір матеріально допомоги (яку можна отримати один раз на рік) – якщо раніше він дорівнював місячному грошовому забезпеченню (від 10 000 грн), то у 2020-2021 роках розмір допомоги прирівняли до одного окладу за званням (530-1500 грн).