Уряд затвердив вимоги до виготовлення Державного Прапора для військового поховального ритуалу

Уряд затвердив вимоги до виготовлення Державного Прапора України для військового поховального ритуалу

У зв'язку з затвердженням військового поховального ритуалу Кабінет Міністрів визначив вимоги до виготовлення Державного Прапора України, що використовується під час такого ритуалу.

Нагадаємо, що Верховна рада 2 липня схвалила законопроєкт №4636-1 про внесення змін до Закону України «Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України» щодо військового поховального ритуалу».

Постанова КМУ від 20 жовтня 2021 р. № 1081 визначає вимоги до Державного Прапора України, яким накривається труна військовослужбовця при похованні, зокрема він має відповідати таки розмірам:

  • 160 х 240 сантиметрів – для стандартної труни;
  • 200 х 300 сантиметрів – для цинкової труни.

Забороняється на полотнищі Державного Прапора України розміщувати будь-які прикраси, емблеми, позначки, літери, слова, цифри, зображення та малюнки будь-якого характеру.

Полотнища Державного Прапора України виготовляються з атласної тканини та повинні відповідати вимогам, установленим розділом 4 «Загальні технічні вимоги» ДСТУ 4512:2006 «Державний прапор України. Загальні технічні умови».

Відповідно до Статуту Військовий поховальний ритуал проводиться в разі поховання:

  • військовослужбовців, які померли (загинули) під час захисту ними незалежності та територіальної цілісності України;
  • військовослужбовців, які померли (загинули) під час виконання обов’язків військової служби (проходження служби);
  • померлих або загиблих учасників бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет, територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО/ООС;
  • осіб з інвалідністю внаслідок війни, визначених пунктами 1, 11 – 14 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • військовослужбовців ЗСУ, СБУ, СЗР, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які за рішенням відповідних державних органів були направлені для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки або у відрядження в держави, де в цей період велися бойові дії;
  • борців за незалежність України у ХХ столітті, визначених пунктами 1-14 статті 1 Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті»;
  • померлих вищих та старших офіцерів, звільнених з військової служби з правом носіння військової форми одягу, ветеранів війни та військової служби, які проходили військову службу у ЗСУ, СЗР, СБУ, ДССЗЗІ, НГУ, ДПСУ, УДО, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, органів спеціального призначення з правоохоронними функціями.

Порядок проведення військового поховального ритуалу встановлено у додатку 18 до Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України.