Міноборони замовило військові квитки, а оплатити не змогло

Міноборони замовило військові квитки, а оплатити не змогло

Знаєте скільки коштує «воєннік»? На поліграфічному комбінаті «Україна» знають. Підприємству довелося через суд стягувати 15 млн грн за військові квитки, що замовило Міноборони.

Судитися довелось майже два роки.

Ще в травні 2019 року Міністерство оборони України замовило Державному підприємству «Поліграфічний комбінат «Україна» 345 600 бланків військових квитків, загальна вартість, яких складає 14 976 000 грн. Зокрема:

  • 336 000 військових квитків рядового, сержантського і старшинського складу, вартістю 11 928 000 грн;
  • 9600 військових квитків офіцерів запасу, вартістю 552 000 грн.

Бланки надрукували, а ось з оплатою виникли проблеми.

Міноборони замовило військові квитки, а оплатити не змогло

Спочатку, у грудні 2019 року, Міноборони намагалось взагалі відмовитись від цих бланків, стверджуючи про невідповідність їх розмірів та ін. Проте ці доводи спростував суд під час розгляду позову ПК «Україна» 3 вересня 2020 року, а дії Міноборони визнав неправомірними.

У березні 2021 року Міноборони військові квитки такі прийняло, при чому без заперечень та зауважень щодо якості поставленого товару, що підтверджується актами приймання-передачі.

Але оплати за бланки комбінат так й не отримав. Невиконання зобов'язань у відомстві пояснили відсутністю коштів на цю статтю видатків. Нагадаємо, що цього року у Міноборони взагалі було туго з бюджетом, дійшло до боргів по грошовому забезпеченню військових, які тільки наприкінці цього місяця почали гасити. Водночас у червні відомство планувало придбати три елітні автівки для параду за 73 млн грн. Після розголосу закупівлю скасували та намагалися придбати три бронекабріолети за 18 млн, але від них теж довелося відмовитись.

Крапку в історії з квитками поставив Господарський суд Києва, який наголосив, що Господарський кодекс не передбачає привілейованого становища суб'єктів, які фінансуються за рахунок бюджету, щодо відповідальності за порушення зобов`язань. 4 жовтня 2021 року суд постановив стягнути з Міноборони заборгованість 14 976 000 грн та судовий збір 224 640 грн.