Естонія замовила ізраїльські 120-мм мінометні системи

Естонія замовила ізраїльські 120-мм мінометні системи

Естонський національний центр оборонних інвестицій уклав з ізраїльською компанією Elbit Systems рамкову угоду про постачання та підтримку 120-мм мінометів на суму до 15 млн євро.

Контракт було укладено 30 вересня, але офіційно в базі даних контрактів ЄС про нього було оголошено 10 листопада, повідомляє Shephard.

За угодою, окрім нерозкритої кількості 120-мм мінометних систем, Elbit також забезпечуватиме підтримку протягом усього циклу експлуатації цих систем естонською армією.

Elbit виробляє буксировані 120-мм міномети та самохідну систему з можливістю автоматичного наведення CARDOM (Computerised Autonomous Recoil rapid Deployed Outrange Mortar — «Комп'ютеризований автономний відкотний міномет швидкого розгортання з підвищеною дальністю стрільби»), що являє собою модуль, який можна встановити на різні шасі.

Однією з похідних від CARDOM систем є SPEAR — автономний 120-мм міномет на базі легкої колісної бронемашини 4×4. Запатентована система віддачі, що використовується в цій системі, зменшує навантаження при стрільбі з понад 30 тонн до 12-15 тонн, що дозволяє її встановлювати на відносно легкі шасі типу HMMWV, JLTV, Sandcat (на фото) та ін. В результаті SPEAR забезпечує високу скорострільність — до 15 пострілів на хвилину

Відомо, що у 2022 році Естонія має намір придбати бронемашини 4x4. Потенційним кандидатом є Oshkosh JLTV, який може слугувати базою для самохідного міномета оснащеного системою SPEAR. Крім того, у 2016 році Естонія придбала у Норвегії 37 шасі БМП CV9030N Mk I, які планувалось переобладнати у спеціалізовані машини 9 типів, зокрема й самохідні міномети.