США можуть звільнити зі служби 12500 морських піхотинців за відмову вакцинуватися від Covid-19

США можуть звільнити зі служби 12500 морських піхотинців за відмову вакцинуватися від Covid-19

Командувач морської піхоти США генерал Девід Бергер у тому що деякі морські піхотинці відмовилися пройти вакцинацію від Covid-19 звинувачує онлайн-дезінформацію та теорії змови.

«Ми повинні запитати кожного морського піхотинця причину, чому він не вакцинувався. Але я думаю, що нам кидає виклик дезінформація… яка крутиться навколо того, як вакцина була схвалена і чи безпечна вона – все, що крутиться в Інтернеті, вони бачать та читають все це», – сказав Бергер минулого тижня на форумі безпеки в Аспені, пише видання Marine Corps Times.

Побоювання варіюються від занепокоєнь з приводу компонентів, які використовуються у вакцинах Pfizer та Moderna, до змов про те, що вакцина вколюється з чіпом відстеження, намагнічує людей або навіть змушує людей світитись у темряві.

Якщо рівень вакцинації Корпусу морської піхоти США залишиться на нинішньому рівні близько 93%, це означатиме, що понад 12 500 морських піхотинців очікує звільнення зі служби.

Водночас попри крайній термін, що наближається, Бергер не вірить, що доведеться звільняти тисячі морських піхотинців за відмову від вакцини. «Не думаю, що це будуть тисячі, – сказав він. Нам треба почекати до кінця листопада, щоб побачити результати».



Всі морські піхотинці дійсної служби мають отримати вакцину від коронавірусу до 28 листопада, а резервісти морської піхоти – до 28 грудня.

У четвер, 4 листопада, Корпус оголосив, що 88% морпіхів дійсної служби було повністю вакциновано, а 93% отримало одну дозу вакцини. Водночас кількість резервістів значно нижча: лише 56% резервістів повністю вакциновано, тоді як одну вакцину отримали 69%.

Бергер сказав, що кількість вакцинованих резервів може бути заниженою, тому що Корпус менше контролює цих морських піхотинців і не отримує негайних оновлень про те, коли вони вакциновані: «Можливо, вони отримали вакцину минулого тижня, і ми не знали б про це».

Що стосується чинної служби, то у тих, хто бажає дотримуватися наказу, закінчуються варіанти вакцинації.

Крайній термін для отримання першої дози вакцини Pfizer минув 24 жовтня, а морські піхотинці, які вибрали вакцину Moderna, мали отримати свою першу дозу до 17 жовтня.

Для морпіхів, які ще не отримали жодних доз вакцини, єдиний варіант встигнути виконати наказ до дедлайну – отримати одноразову дозу вакцини Johnson & Johnson до 14 листопада.

Нагадаємо, що Сили оборони Естонії нещодавно звільнили групу з 46 професійних військовослужбовців та цивільних працівників через їх відмову вакцинуватися від коронавірусної хвороби.

Зауважимо, що вакцинація обов'язкова і для українських військових, а також цивільних працівників Збройних Сил України. Станом на 9 листопада у ЗСУ вже отримали одну дозу вакцини 235 808 осіб, повторно провакциновано 214 315 осіб.