Канада передала ВСП 63 нові автівки

Канада передала ВСП 63 нові автівки

У ЗСУ заявили, що канадська місія ЮНІФАЄР передала ВСП 63 нові автівки (хоча самі канадці кажуть про 65). Крім того, були закуплені комп’ютери та інша техніка.

Про це розповів заступник начальника головного управління Військової служби правопорядку полковник Юрій Бабич на конференції Підкомітету військової поліції Багатонаціонального об’єднаного координаційного комітету (БОКК) з питань військового співробітництва та оборонного реформування за участю представників військової поліції країн-партнерів, яка триває у Львові, пише АрміяInform.

За словами офіцера, протягом п’яти останніх років канадська місія ЮНІФАЄР надавала всебічну допомогу у реформуванні та становленні Військової служби правопорядку як майбутньої Військової поліції.

— Якщо конкретизувати цю допомогу, то вона має декілька напрямків. Передусім це розвиток і підготовка навчальної бази 25-го навчального центру ВСП та підготовка самостійних інструкторів. За цей час було підготовлено близько 1600 військовослужбовців ВСП, які можуть і вміють навчати особовий склад наших підрозділів. Другий напрямок — матеріально-технічна допомога. 63 нові транспортні засоби передали наші друзі, частина з яких виконує завдання у підрозділах ВІДБР, які зі свого боку набули набагато якісніших спроможностей. Крім того, для потреб ВСП було закуплено чимало іншої техніки, зокрема комп’ютерної, лептопів тощо. Надалі планується закупівля спеціалізованого обладнання для проведення слідчих дій, — розповів він.

Водночас варто зауважити, що згідно з раніше оприлюдненою інформацію ВСП отримала щонайменше 65 автівок, а не 63, як повідомив український військовий посадовець.

Канада передала ВСП 63 нові автівки

Зокрема 9 автомобілів Ford Transit представники Канадських збройних сил передали у березні 2020 року, а у 2019 році канадська навчально-тренувальна місія «Операція UNIFIER» передала ВСП 56 автомобілів Ford різних моделей:

  • 13 Ford Ranger 4x4
  • 9 Ford Transit 15-seater Minibus R410L3H2 TREND
  • 9 Ford Transit 2.0 TDCI 9 seater Minibus
  • 12 Ford Kuga C520 MCA
  • 1 Ford Transit Van 2.0 TDCI Van
  • 12 Ford Focus 1,6 Trend 4 door

Канада передала ВСП 63 нові автівки

Нагадаємо, що нині чисельність ВСП складає близько 4 000 осіб. Проте у разі схвалення закону про військову поліцію очікується, що чисельність служби буде збільшено до 6000 осіб (раніше повідомлялось про 8500). Передбачається, що ВСП відокремлять від ЗСУ в окрему структуру — правоохоронний орган зі спецстатусом, що здійснює правоохоронну діяльність у сфері оборони держави та наглядатиме за всіма військовими формуваннями та відомствами України.