Росія розробляє 40-мм боєприпаси з дистанційним підривом

боєприпаси

У відповідь на розробку у західних країнах сучасних 40-мм гармат у Російській Федерації вирішили реанімувати калібр 45-мм, що колись використовувався у Радянському Союзі.

Роботи щодо створення нових 45-мм боєприпасів, зокрема й з керованим дистанційним підривом, ведуться московським АТ «НВО «Прилад» імені С.С.Голембівського», що входить до складу холдингової компанії АТ НПК «Техмаш» Державної корпорації «Ростех».

Спеціалізовані російські ЗМІ повідомляють, що йдеться про артилерійські снаряди для автоматичних гармат, а також гранатометні постріли для нового перспективного автоматичного гранатомета калібру 40/45 мм з повітряним підривом гранат. Новий комплекс розробляється на основі гранатомету «Балкан».

Про розробку автоматичних гармат калібру 45-мм та прийняття їх на озброєння поки що нічого не повідомлялося, але ще 2018 року в концерні «Техмаш» заявили про початок робіт над новими боєприпасами. Усі роботи концерн проводив в ініціативному порядку.

Як заявив гендиректор «Техмашу» Володимир Лепін у 2018 році в інтерв'ю «Російській газеті»: «Російські 45-мм автоматичні гармати можуть стати справжнім відкриттям нового століття». За його словами, коли західні країни використовують 40 мм, Росія може відновити калібр 45 мм.

Передбачається, що 45-мм автоматичні гармати підвищать бойові можливості щодо знищення легкоброньованої техніки та безпілотників. Боєприпаси 45-го калібру можуть зайняти середню нішу між калібром 30-мм, який вважається занадто «слабким» і калібром 57-мм, який експерти називають «надлишковим».

Нагадаємо, що російська Науково-виробнича корпорація «Уралвагонзавод» виробляє 57-мм дистанційно керований бойовий модуль АУ-220М. Він призначений для озброєння бойових машин піхоти (БМП), як наявних (під час модернізації), так і перспективних – на платформах «Армата», «Курганець-25» і «Бумеранг». Також можливе озброєння цим модулем кораблів малої водотоннажності та катерів.

Також планується, що самохідний зенітний арткомплекс «Деривація-ППО» з 57-мм гарматою високої балістики 2А90, має замінити у російських військах радянські системи протиповітряної оборони типу ЗСУ-23-4 (2А6) «Шилка» та ЗРГК 2К22 (2С6) «Тунгуска».

Зауважимо, що на нині Заході пропонуються п'ять основних типів автоматичних гармат калібром більшим, ніж 30 мм, якими озброюють (або планують озброювати) БМП:

  • 35×228 мм («Ерлікон» KDA на БМП CV9035NL);
  • 40×180 мм (Super 40, американська розробка);
  • 40×255 мм (CTAI, франко-британська розробка);
  • 40×365R («Бофорс» на CV9040 і К21);
  • 50×355 мм (Supershort, розроблявся у Німеччині, розглядається у США як альтернатива для Super 40).

На демонстраційному фото снаряди 25×137 мм M793