Польські Bayraktar TB2 перші отримають радари Leonardo Osprey з АФАР

Польські Bayraktar TB2 перші отримають радари Osprey з АФАР

Безпілотники Bayraktar TB2, у версії для Польщі, будуть першими оснащені багатоцільовими радарами Leonardo Osprey 30 AESA з активною фазованою антенною решіткою.

«Leonardo's Osprey 30 — це компактний багатодоменний радар ISR AESA. Операції, що підтримуються AIMS-ISR, включають режими морського спостереження, картографування, відстеження рухомої цілі, спостереження повітря-повітря та багато іншого – і все це повністю інтегровано з інтуїтивно зрозумілими рухомими картами та сенсорним керуванням AIMS-ISR», — йдеться на сайті італійської компанії-виробника.

За контрактом Польща має отримати 24 безпілотні літальні апарати Bayraktar TB2 у складі 4 комплектів (комплексів), кожен з яких складатиметься:

  • 6 безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2;
  • 3 мобільні наземні станції управління Baykar Mobile YKİ;
  • 3 мобільні станції ретрансляції даних (для розширення покриття);
  • 6 оптоелектронних головок Wescam MX-15 EO / ІЧ.

Контракт також включає тренажери, технічне обслуговування, навчальні боєприпаси з лазерним наведенням типу MAM-L і MAM-C від турецької компанії Roketsan.

За інформацією Savunma Sanayi ST Польща стане першим користувачем БпЛА Bayraktar TB2, який буде оснащений італійськими радарами Osprey 30 AESA. Це спеціальний легкий бортовий радар Х-діапазону з антенами фазового сканування, який можна встановити самостійно.

Польські Bayraktar TB2  перші отримають радари Osprey з АФАР

Кількість антен залежить від кутового покриття, яке треба мати станції. У мінімальній комплектації з однією антеною станція важить 28 кг. Конфігурація, яка використовується в польських машинах, швидше за все, матиме 4 антени для забезпечення 360-градусного покриття. За словами виробника, пристрій має максимальну дальність 200 морських миль (близько 370 км) і може виявляти різні типи цілей, у тому числі морські. Він також має можливості радара-SAR (із синтезованою апертурою), відстеження траєкторії виявлених об’єктів, картування місцевості та погодного радара.

Нагадаємо, що перший комплект безпілотних літальних апаратів буде переданий польській армії до кінця 2022 року. Все замовлення буде виконано до кінця 2024 року. Вартість одного комплекту безпілотних літальних апаратів становить 67 мільйонів доларів США, тобто загальна вартість контракту склала близько 260-270 мільйонів доларів США.




Використані джерела: Defence24