Білорусь розраховує на підтримку РФ у випадку збройного конфлікту на кордоні

Білорусь розраховує на підтримку РФ у випадку збройного конфлікту на кордоні

Міноборони Білорусі заявило, що накопичення іноземних військ біля кордонів за масштабами ніяк не пов'язано з міграційною кризою та звинуватило Польщу у бажані розв'язати конфлікт.

Відзначимо, що ситуація на польсько-білоруському кордоні продовжує загострюватись. Польща та інші західні сусіди Білорусі намагаються не допустити прориву на свою територію тисяч нелегальних мігрантів, чому всіляко сприяють білоруські прикордонники.

Водночас міністр оборони Республіки Білорусь (РБ) Віктор Хренін звинувачує Захід у бажанні розв'язати збройний конфлікт на кордоні, повідомляє БЕЛТА.

«Ми відзначаємо активізацію військової діяльності на гродненському напрямку. Поблизу держкордону РБ, на її західних рубежах, створено угруповання понад 15 тис. осіб. Воно включає підрозділи та органи управління від двох бригад територіальної оборони. Крім того, зазначено розгортання сил та засобів та складу 16-ї механізованої дивізії ЗС Польщі в районі населеного пункту Кузниця, залучені також засоби ППО, розгорнуто угруповання сил спеціальних операцій, підготовлено базу для нарощування угруповання на цьому напрямку, з цією метою розгорнуто 12 польових таборів для розміщення польських військовослужбовців. Також відзначено військову активність на білорусько-литовському напрямі», — зазначив він.

«Взаємодія по лінії розвідувальних органів з РФ підтверджує наші висновки. Складається враження, що наші сусіди на Заході, зокрема Польща, в рамках вирішення своїх внутрішньополітичних проблем, а також проблем усередині Євросоюзу, готові розв'язати конфлікт, в який хочуть втягнути Європу. У зв'язку з цим хотілося б застерегти «гарячі голови»: не переоцінювати свої можливості. Мова ультиматумів, погроз та шантажу неприйнятна, — заявив Віктор Хренін.

Він зазначив, що Збройні сили РБ готові відповісти жорстко на будь-які випади, у тому числі при необхідності зі своїм головним стратегічним союзником — Росією.

Зауважимо, що, допомогая організовувати штучну кризу на кордоні, російська армія вже понесла людські втрати — двоє російських десантників загинули вчора при десантуванні під час спільних навчань, які проводилися у Гродненській області РБ в рамках «раптової перевірки».

За інформацією Підляського відділу Прикордонної служби Польщі, на кордоні зараз перебувають 3-4 тисячі мігрантів

Нагадаємо, що в понеділок, 8 листопада, на польсько-білоруському кордоні ситуація загострилася. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що країна привела в готовність війська вздовж кордону через напружену ситуацію з мігрантами, які за сприяння білоруських прикордонників намагаються прорватися на польську територію.

Зокрема дві групи мігрантів прорвалися до Польщі у ніч на 10 листопада, всіх їх затримали.

Ввечері, у четвер, 11 листопада, поблизу пункту пропуску «Кузниця» білоруські військові спробували силою проштовхнути на територію Польщі 35 мігрантів, здебільшого жінок і дітей.

Крім того, польські прикордонники повідомляють, що вночі білоруські спецслужби намагалися зеленим лазером засліплювати польських прикордонників і військових на кордоні.

За інформацією Підляського відділу Прикордонної служби Польщі, на кордоні зараз перебувають 3-4 тисячі мігрантів.

Білорусь сподівається на підтримку РФ у випадку збройного конфлікту на кордоні

У НАТО наголошують, що солідарні з Польщею, Литвою, Латвією і заявили про підтримку заходів, які країни вживають у відповідь на ситуацію з мігрантами, яка склалася на їхніх кордонах. Альянс закликав Білорусь припинити використовувати нелегальних мігрантів для створення штучної міграційної кризи у країнах Євросоюзу.

Нагадаємо, що Україна також розгорнула 8,5 тисяч військовослужбовців Держприкордонслужби, Національної гвардії та поліцейських для посилення кордону на потенційних напрямках руху незаконних мігрантів через білоруський кордон.