Мавпа з гранатою: Росія збила супутник у космосі створивши небезпеку для МКС та китайської станції

Мавпа з гранатою: Росія збила супутник у космосі створивши небезпеку для МКС та китайської станції

Через утворення хмари з сотні тисяч уламків на траєкторії польоту Міжнародної космічної станції, її екіпаж кілька годин перебував у готовності до екстреної евакуації.

У Національному управлінні з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA) повідомили, що через уламки, утворені в результаті випробування Росією протисупутникової зброї, астронавти та космонавти МКС вжили надзвичайних заходів для безпеки.

«Я обурений цією безвідповідальною та дестабілізуючою дією. За довгу та багаторічну історію польотів людини в космос неможливо уявити, щоб Росія поставила під загрозу не лише американських та міжнародних астронавтів-партнерів на МКС, а й своїх власних космонавтів. Їхні безрозсудні та небезпечні також дії також створюють загрозу китайській космічній станції та тайконавтам на борту», — сказав адміністратор НАСА Білл Нельсон.

Надзвичайна подія трапилась ранком у понеділок 15 листопада.

За наявною інформацією, російська ракета, запущена з космодрому Плесецьк, вразила на висоті 500 км старий радянський супутник «Космос-1408» серії «Целіна-Д», запущений на орбіту 1982 року. В результаті утворилося понад 1500 великих уламків та сотні тисяч дрібних фрагментів космічного сміття.

«Це космічне сміття тепер протягом десятиліть загрожуватиме супутникам та іншим космічним апаратам, які життєво важливі для безпеки, економіки та наукових інтересів усіх країн», — заявив Держсекретар США Ентоні Блінкен

Міжнародна космічна станція проходить крізь цю хмару або поблизу неї кожні 90 хвилин.

«Додатковий запобіжний захід щодо укриття екіпажу було застосовано під час двох проходів МКС поблизу хмари уламків. Члени екіпажу зайняли місця у космічному кораблі близько 2 години ранку (за північноамериканським східним часом) і залишалися там приблизно до 4 години ранку. Космічна станція проходить крізь хмару або поблизу неї кожні 90 хвилин. Необхідність сховатися під час другого і третього проходів була заснована на оцінці ризиків, зробленій спеціалістами відділу уламків та балістики Космічного центру Джонсона НАСА в Х'юстоні», — повідомив адміністратор НАСА Білл Нельсон.

Американська компанія LeoLabs зробила візуалізацію траєкторій польоту МКС та космічного сміття (позначено білим кольором), утвореного вибухом супутника:

Наразі уламки коливаються на висоті від 440 до 520 км. Згідно з інформацією порталу відстеження МКС spotthestation.nasa.gov, її політ походить на висоті близько 430 км.

Роскосмос обмежився заявою, що десятки спільних польотів на орбітальну станцію «Мир» та МКС сформували умови для надійної кооперації та міжнародного співробітництва навіть у найпростіших ситуаціях.

«Для нас головним пріоритетом було та залишається забезпечення безумовної безпеки екіпажу», — заявили у Роскосмосі.

Також там повідомили, що «російська автоматизована система попередження небезпечних ситуацій у навколоземному космічному просторі (АСПОС ОКП) продовжує контроль за обстановкою з метою недопущення та парування всіх можливих загроз безпеці Міжнародної космічної станції та її екіпажу».