Канадська компанія з якою Укроборонпром мав будувати патронний завод припинила існування

Канадська компанія з якою Укроборонпром мав будувати патронний завод припинила існування

Як відомо, у червні, Укроборонпром та ДАХК «Артем» підписали угоду з канадськими компаніями GL Munitions Inc. і Waterbury Farrel щодо створення виробництва набоїв.

«Угода передбачає невідкладний початок спільної роботи над техніко-економічним обґрунтуванням будівництва патронного заводу в Україні», — повідомляв тоді генеральний директор концерну «Укроборонпром» Юрій Гусєв.

Наступного дня у ЗМІ з'явилась інформація, що компанія Waterbury Farrel, яка насправді є торговою маркою компанії Magnum Integrated Technologies Inc., має фінансові труднощі.

А вчора, один з користувачів твіттеру звернув увагу на те, що інша канадська компанія, з якою Укроборонпром мав будувати патронний завод в Україні, взагалі припинила існування.

Йдеться про GL Munitions Inc., яка була створена всього за місяць до підписання угоди — 19 квітня 2021 року. Виявляється, що за інформацією канадського урядового порталу, ця компанія припинила свою діяльність 15 вересня 2021 року.

Канадська компанія з якою Укроборонпром мав будувати патронний завод припинила існування

Здавалося б, що патронного заводу знов не буде. Але не все так однозначно.

Учора, 16 листопада, в Укроборонпромі повідомили про новий меморандум.

«Уряд Канади в особі Канадської комерційної корпорації звернувся з офіційним листом до Державного концерну «Укроборонпром». Йдеться не лише про будівництво патронного заводу, але й про будівництво заводів з виробництва пороху та капсулів», — повідомила радниця гендиректора Укроборонпрому Катерина Рогач.

У повідомленні згадали і меморандум підписаний у червні:

Нагадаємо, 1 червня цього року Державний концерн «Укроборонпром» та Уряд Канади в особі Канадської комерційної корпорації досягли домовленостей про співробітництво у сфері стратегічної безпеки, оборони, аерокосмічної діяльності та виробництва боєприпасів, підписавши відповідний Меморандум.

У рамках Меморандуму Укроборонпром та ДАХК «Артем», що входить до складу Концерну, підписали з канадськими партнерами відповідну Угоду.

5 листопада Канадська комерційна корпорація, яка відповідає за реалізацію проєкту з канадської сторони, ініціювала зміни до Меморандуму та Угоди, суттєво розширивши співпрацю в оборонній промисловості. Так, окрім будівництва патронного заводу, канадська сторона пропонує будувати заводи з виробництва пороху та капсулів для забезпечення замкнутого циклу виробництва патронів на території України.

Зазначимо, що Canadian Comercial Corporation (ССС), це канадський спецекспортер, що надає послуги канадським компаніям під час заключення міжнародних контрактів.

Канадська компанія з якою Укроборонпром мав будувати патронний завод припинила існування

У листі канадської корпорації, який оприлюднив Укроборонпром, фігурує компанія Gold Leaf Munitions Inc, що має схожу назву з GL Munitions Inc., яка припинила існування 15 вересня.

За інформацією канадського урядового порталу Gold Leaf Munitions Inc була створена 3 листопада 2021 року, тобто лише за два дні до відправлення листа Укроборонпрому.

Gold Leaf Munitions Inc

На цьому фоні нагадаємо про іншу заяву пана Гусєва, що стосувалася розгортання виробництва в Одесі американських гелікоптерів типу UH-1 Iroquois, перший з яких мав злетіти до 24 серпня 2021 року. Проте ця історія теж перетворилася на фарс. Спочатку виявилось що компанія Bell Textron не давала дозволу на виробництво свої машин (попри слова Гусєва про телефонну розмову з представником Bell). Згодом з'ясувалося, що насправді йдеться про відновлення та збирання вживаних гелікоптерів марки Bell компанією Southwest Florida Aviation Inc. під найменуванням SW-205, SW-206, SW-212. В угоді також брали участь компанії Distar (Чехія) та Aviastar Invest Corp. Inc. (США). У підсумку ця історія завершилась звільненням директора Одеського авіазаводу, а жоден гелікоптер так й не злетів.

Зауважимо, що очільник Укроборонпрому, призначений на посаду у грудні 2020 року, вже у січні 2021 року крім 398 тисяч гривень зарплати отримав близько 300 тисяч премії за ефективність.


На жаль це не єдині приклади «ефективної роботи» Укроборонпрому.

Так, у 2017 році, Укроборонпром підписав угоду про інвестиції в Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП, раніше ХАЗ) з сумнівною американською компанією Oriole Capital Group, але жодних грошей завод так й не отримав, проте за угодою на три роки був змушений припинити співпрацю з усіма іншими компаніями.

Також була угода з американською компанією «Аерос» (Worldwide Aeros Corporation) щодо створення, спільно з Укроборонсервісом, виробництва автоматичних карабінів M4 – WAC-47

А ДП «Завод імені В.О. Малишева», згідно з заявами Укроборонпрому, вже кілька років поспіль «вперше розпочинає» серійне виготовлення гусениць для бойових машин піхоти.