ЗСУ проведуть держвипробування штабної машини МП-ШП

ЗСУ проведуть держвипробування штабної машини МП-ШП

Відповідно до спільного рішення Міноборони та ТОВ «Південьавтобуд» (Одеса), з 22 листопада по 6 грудня пройдуть держані випробування машини штабної з причепом штабним МШ-ПШ.

За результатами державних випробувань буде прийнято рішення щодо прийняття машини на озброєння Збройних Сил України, повідомляє Головний командний центр ЗС України.

Машина штабна з причепом штабним (МШ ПШ) призначена для забезпечення роботи та відпочинку оперативного складу пунктів управління в умовах відсутності або руйнування розвинутої інфраструктури життєзабезпечення, в цілодобовому режимі, незалежно від пори року; підвищення оперативності, стійкості та безперервності управління військами; переміщення по дорогах з різним покриттям та в умовах бездоріжжя.

Штабний комплекс складається з двох однотипних модулів: власне штабної машини, із робочими місцями, обладнаними локальною обчислювальною мережею з можливістю підключення ліній зв’язку різних типів, та штабного причепу, який обладнано місцями відпочинку та елементами санітарно-побутового обслуговування (душ, туалет).

ЗСУ проведуть держвипробування штабної машини МП-ШП
Фото: Автоцентр

Кожен модуль являє собою контейнер постійного об’єму. Стінки, підлога, дах та перебірка якого виготовленні з сендвіч панелей, що змонтовані на металевому каркасі. Модулі розділені герметичною перебіркою на дві частини: машинне та робоче відділення.

ЗСУ проведуть держвипробування штабної машини МП-ШП
Фото: Автоцентр

Є три види живлення: основне – промислова мережа (380 В або 220 В), резервне — дизель-генератор потужністю 5,5 кВт та аварійне — акумуляторні батареї (200 А·год)

ЗСУ проведуть держвипробування штабної машини МП-ШП
Фото: Автоцентр

Обидва модулі можуть розміщуватися і на шасі, і на ґрунті. При чому для встановлення на ґрунт та завантаження на шасі не потрібна кранова установка – модулі обладнані гідравлічними опорами, за допомогою яких кузови піднімаються для заїзду під них контейнеровозу. Максимальна висота підйому над ґрунтом — 1,7 м. Час підйому на максимальну висоту в автоматичному режимі — 15 хв, у ручному (за допомогою 4-х операторів) — близько 20 хв.

штабної машини МП-ШП
Фото: Автоцентр

Повна маса штабної машини — до 22 000 кг, причепа — до 15 000 кг. Основні габаритні розміри ШМ: 9400/2500/3800 мм та причепа: 6220/2500/3700 мм. Загальна довжина автопоїзда — до 17 м. Максимальна швидкість пересування з повною масою: дорогами з твердим покриттям — 80 км/год, ґрунтовими — 60 км/год та бездоріжжям — 20 км/год. Корисна загальна площа модуля без урахування машинного відділення — 11 куб. м.

Нагадаємо, що у жовтні цього року повідомлялось, що Державним науково-дослідним інститутом випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки (ДНДІ ВС ОВТ) ЗСУ проводяться визначальні відомчі випробування штабної машини, під час яких мають визначити відповідність характеристик та можливостей зразка, заявлених виробником.

А у 2019 році ДНДІ ВС ОВТ випробував подібний штабний модуль, який приватна компанія створила у вигляді КШМ із кузовом змінного об’єму, що має конструкцію трансформера. Тоді він розміщувався на шасі автомобіля Богдан-63172.