У ЗСУ вводять нову інструкцію з фізпідготовки

У ЗСУ вводять нову інструкцію з фізпідготовки

З 1 січня 2022 року Збройні Сили України керуватимуться новою Інструкцією з фізичної підготовки, зокрема по новому проводитимуть й оцінювання — відтепер щокварталу.

Документ затверджено наказом Міноборони № 225 від 5 серпня.

Інструкція передбачає ведення на кожного військовослужбовця картку обліку фізичної підготовки, а також 15 різних відомостей, журналів та облікових форм. Крім того, для організації фізпідготовки, у кожній військовій частині має бути видано дев'ять наказів.



— У новій Інструкції ми унормували порядок перевірки фізичної підготовленості — всі військовослужбовці з 2022 року перевірятимуться щокварталу. До цього перевіряли і раз на місяць, і двічі на рік, по-різному було. Загальна фізична підготовленість перевірятиметься за допомогою тесту», — розповів в інтерв'ю АрміяInform тимчасовий виконувач обов’язків начальника Управління фізичної культури і спорту Міноборони полковник Григорій Сухорада.

Для чоловіків тест включатиме підтягування на перекладині, біг на 100 метрів і на 3 кілометри — для вікових груп до 40 років. Для груп 40-49 років біг на 100 метрів уже не перевірятиметься, буде біг на 2 кілометри, дві силові вправи (підтягування, згинання та розгинання тулуба), для військових 45-49 років підтягування може бути замінене на згинання та розгинання рук в упорі лежачи. І для вікових груп понад 50 років буде біг на 1 кілометр і дві силові вправи.

Для жінок віком до 30 років так само передбачено біг на 3 кілометри, дві силові вправи — згинання та розгинання рук в упорі лежачи, згинання та розгинання тулуба. Для жінок 30-39 років — ті ж самі дві силові вправи та біг на 2 кілометри. І для тих, кому більше ніж 40 років, — ідентичні силові вправи та біг уже на 1 кілометр.

— Також у нову Інструкцію введено перевірку фізичної готовності до бойової діяльності. Вона перевірятиметься двічі на рік — у спеціальних та основних військах. Для цього розроблені тести фізичної готовності, які передбачають спеціальні вправи, і вони, звісно, відрізняються від тестів загальної фізичної підготовленості, — додав офіцер.

У ЗСУ вводять нову інструкцію з фізпідготовки

З тексту інструкції бачимо, що для організації фізичної підготовки та її оцінювання всі військовослужбовці, як і раніше, поділяються на категорії та вікові групи.

До першої категорії належать військові розвідувальних підрозділів, частин ДШВ, ССО, морської піхоти, спецпризначення ВСП. До другої — основна частина військовослужбовців всіх видів та родів військ. До третьої — ті хто проходить службу у Міноборони, Генштабі та інших органах військового управління, частинах Сил логістики, Медичних сил та підрозділів забезпечення, за винятком тих кому не має 35 років (вони належать до другої категорії).

Вікові групи для військовослужбовців:

  • перша — до 25 років;
  • друга — 25-29 років;
  • третя — 30-34 років;
  • четверта — 35-39 років;
  • п'ята — 40-44 років;
  • шоста — 45-49 років;
  • сьома — 50-54 років;
  • восьма — 55-59 років;
  • дев'ята — 60 років і старші.


У ЗСУ вводять нову інструкцію з фізпідготовки