Судно ВМСУ, що отримало пробоїну у Зміїного, після ремонту стане протимінним кораблем

Судно ВМСУ, що отримало пробоїну у Зміїного, після ремонту стане протимінним кораблем

Судно розмагнічування ВМС України «Балта» (А811), яке нещодавно в умовах шторму отримало пробоїну біля острова Зміїний, після ремонту стане бойовою одиницею.

Про це повідомляє Думская. Як стало одеському виданню, з 15 листопада судно фігурує у документах як «мінний загороджувач» та отримало новий бортовий номер — М361.

Проте, пише Думская, класичним мінзагом «Балта» не буде. Такі кораблі застосовуються для постановки мін. Джерела видання у Міністерстві оборони стверджують, що судно займеться протилежним завданням: на ньому розмістять безпілотні підводні апарати для пошуку та знешкодження вибухових пристроїв — мініатюрні підводні човни, що дистанційно керуються, з гідролокаторами бічного огляду та іншим необхідним обладнанням.

Нагадаємо, що судно розмагнічування ввели до складу чорноморського флоту колишнього СРСР 1987 року як «СР-568». У липні 1997 року судно при розподілі ЧФ ВМФ СРСР було передане Україні, отримало назву «Балта» і бортовий номер U811.

В березні 2014 року «Балту» було захоплено РФ, але 15 квітня агресор повернув його Україні. Нині вона базується на Одесі. У 2018 році судно отримало номер A811.

У 2020 році його вперше за тридцять років відремонтували на миколаївському суднобудівному підприємстві «Нібулон». Останній часом «Балта» використовувалася як судно забезпечення.

Нагадаємо, що на початку 2021 року також з'явилася інформація, що ВМСУ планують перетворити на патрульний корабель морський буксир A830 «Корець».