Нацгвардія може отримати більше прав, а військкомати менше — законопроєкт

Нацгвардія може отримати більше прав, — законопроєкт

Нацгвардійці зможуть проводити особистий огляд і огляд речей, вилучення речей і документів, складати протоколи про адмінпорушення, затримувати та доставляти порушників.

Відповідний законопроєкт № 6292 зареєстровано 8 листопада 2021 року.

Його автори, п'ятнадцять депутатів від партії «Слуга народу», зазначають, що прийняття закону необхідно для посилення спроможностей Національної гвардії України (НГУ) в частині виконання завдань з охорони громадського порядку, з огляду на те, що, за законом, НГУ є військовим формуванням з правоохоронними функціями.

У пояснювальній записці йдеться, що згідно 13 статтею закону про Нацгвардію, її військовослужбовці під час охорони громадського порядку мають право здійснювати превентивні та поліцейські заходи примусу відповідно до закону про Нацполіцію. Але реалізація цих повноважень гвардійцями при самостійній охороні громадського порядку неможлива без зміни Кодексу України про адміністративні правопорушення, оскільки військові посадові особи НГУ не наділені повноваженнями складати протоколи про адмінправопорушення, затримувати та доставляти правопорушників, здійснювати їх особистий огляд та огляд їх речей.

Законопроєктом пропонується унормувати правоохоронну складову Нацгвардії, в частині надання вище згаданих повноважень, під час охорони громадського порядку, забезпечення громадської безпеки, участі у здійсненні заходів державної охорони органів державної влади та посадових осіб, під час охорони об’єктів, що підлягають охороні Національною гвардією.

Зауважимо, що у лютому 2020 року до Верховної Ради вже подавали аналогічний законопроєкт № 3105, проте 13 травня 2020 року депутати його відхили. Проєкт набрав лише 179 голосів.

Цікаво, що автори законопроєкту, для внесення змін, використовують стару редакцію Кодексу України про адмінправопорушення, зокрема статті 259 (Доставлення порушника). Що, у разі її схвалення в такому вигляді, може випадково вилучити з діючої редакції норму про доставлення порушників до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (тобто військкоматів), яку внесли у статтю 30 березня 2021 року законом № 1357-IX.

Нацгвардія може отримати більше прав, — законопроєкт

Справжній текст 259-ї статті, у редакції яка діє на сьогодні:

Нацгвардія може отримати більше прав, — законопроєкт