ЗСУ повертаються до радянського коріння

ЗСУ повертаються до радянського коріння

Збройні Сили України повертаються до відзначення пам'ятних та ювілейних дат, пов'язаних з історією Червоної та Радянської армії колишнього СРСР, від чого відмовились у 2018 році.

Нагадаємо, що у 2018 році Міністерство оборони України видало розпорядження, яким заборонило застосовувати пам'ятні (ювілейні) дати, які пов'язані з історією Червоної і Радянської армії колишнього СРСР, для організації та проведення урочистих заходів, подання документів на заохочення особового складу».

Відповідне доручення було видано з метою виконання вимог закону «про декомунізацію», впровадження у військах сучасних національних бойових традицій та недопущення поширення ідеології армії колишнього СРСР, правонаступником якого є Російська Федерація, що злочин агресії проти України. Що зокрема зазначено у тексті документа.

Крім цього, того ж року, наказом НГШ було затверджено Програму заходів щодо відновлення та впровадження національних бойових традицій у Збройних Силах України.

Проте останнім часом ЗСУ повертаються до відзначення радянських ювілеїв.

Останній приклад особливо знаковий, адже це річниця Київського військового ліцею імені Івана Богуна, можна сказати перший щабель де мають закладатися військові традиції.

Так, інформагенція МОУ «АрміяInform» у публікації «Сьогодні Київський військовий ліцей імені Івана Богуна святкує чергову річницю від дня створення» пише:

«Київський військовий ліцей імені Івана Богуна веде свою історію з 1943 року, коли перші 500 юнаків прийшли на навчання до Харківського суворовського військового училища, заснованого у місті Чугуїв. У 1947 році заклад був передислокований до Києва та отримав нову назву — Київське суворовське військове училище. Тоді ж був проведений і перший післявоєнний набір. А в 1948 році відбувся перший випуск вихованців закладу»

Там же зазначають, що ліцей було утворено Постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 1992 року № 490 на базі Київського суворовського військового училища.

Минулого місяця урочисто відзначили черговий радянський ювілей — 59-ту річницю частини й в 3-му полку спецпризначення ССО ЗС України, що дислокується у Кропивницькому. А 1 липня 2021 року 67-му річницю відзначив 202-й авіаційний полігон на Волині.

І це далеко не єдині приклади...

То ж, як бачимо, у частинах, а судячи з офіційних публікацій, і у самому Міністерстві оборони, ігнорують власну заборону відзначення ювілейних дат Червоної та Радянської армій, а також вимогу щодо недопущення поширення ідеології армії колишнього СРСР.

Негарно буде, якщо військова частина, що веде свою історію від підрозділу Червоної армії, отримає найменування на честь когось з командирів української армії (що зараз є поширеною практикою), з якою ЧА воювала під час радянсько-української війни 1917-1921 років.

Водночас варто відзначити, що в Україні існує й інший досвід — коли військові частини вважають днем свого створення, дату формування української частини на базі радянської, або дату складання частиною присяги Україні. Таке зустрічається у Національній гвардії. Проте і там іноді святкують 60-ті та ін. річниці — не забувають Внутрішні війська СРСР та НКВС.

Міністерство оборони України заборонило застосовувати пам'ятні (ювілейні) дати, які пов'язані з історією Червоної і Радянської армії колишнього СРСР