Українська паперова армія має залишитися у минулому – новий міністр оборони назвав свої пріоритети

Міністерство оборони очолить Резніков, – Бутусов

Сьогодні, 4 листопада, народні депутати 273 голосами підтримали пропозицію Президента України про призначення Олексія Резнікова міністром оборони.

Перед представленням Резнікова Володимир Зеленський подякував попередньому міністру Андрію Тарану. «Він зробив чимало для нашої армії, – зазначив президент.

Далі Олексій Резніков представив своє бачення роботи на посаді.

Насамперед він зазначив, що держава не достатньо турбується про окремого солдата.

«Ставлення є таким наче на цього солдата, сержанта чи офіцера ми розраховуємо лише один раз – прийшов на контракт, контракт завершився і він його не продовжує. Коли людина йде на фронт її проводжають, підтримують, а коли вона повертається то часто опиняється без відповідної найменшої поваги та уваги. Чому так? Адже ця проблема виникла не вчора. На мій погляд, це відбувається через те, що в Україні досі не сформовано цілісну візію – яка ж система оборони нам потрібна», – сказав Резніков.

Він наголосив, що сьогодні Міністертсво оборони, це цивільне відомство, завдання якого формувати політики і візію армії, а також створювати умови, щоб Збройні Сили могли ефективно виконувати свою функцію – давати відсіч ворогу. Результати діяльності міністерства впливають на весь сектор оборони та позначаються на стійкості країни в цілому.

Першим напрямком свої діяльності на посаді Олексій Резніков назвав забезпечення синергії дій – Міністерство оборони, Генеральний штаб та профільний комітет Парламенту мають діяти як складові єдиного організму. Міноборони має тісно співпрацювати з Міністерством стратегічної промисловості, спільно вони мають поступово змінити структуру оборонного бюджету, щоб це був бюджет сучасної боєздатної армії, а не утримання і проїдання.

Українська паперова армія має залишитися у минулому  – новий міністр оборони назвав свої пріоритети

Потужна ракетна програма, відновлення потенціалу суднобудування, авіації – це не тільки про оборону, це стратегічні інвестиції в розвиток, це підвищення стійкості міст і регіонів. Україна переможе тільки якщо буде розвиватися.

— Важлива складова це забезпечення синергії з міжнародними партнерами. Військова дипломатія буде одним з головних пріоритетів», – зазначив Олексій Резніков. – Мусимо дуже прагматично оцінити де зробити акцент на розвиток власних спроможностей, а де раціонально залучати допомогу.

Він зауважив, що відомство має системно працювати по забезпеченню сумісності з НАТО.

— Другий найважливіший напрямок це люди – треба змінити підхід до кадрової політики – треба дивитися на Збройні Сили як на потужного роботодавця, який змагається у найкращих конкурентних умовах, який дбає про людей, від моменту вибору професії до адаптації після служби. Тільки там ми сформуємо насправді професійну армію, – зазначив він.

Резіков зазначив, що якщо ми хочемо, щоб до війська йшли здібні та мотивовані, ми маємо створити адекватні умови служби, щоб люди бачили перспективу. Для цього військові мають отримувати гідне грошове забезпечення, яке на сьогодні не відповідає реальним умовам.

Третій напрямок – це підвищення якості управління. Першим кроком буде повний аудит міністерства, аналіз внутрішніх процесів і документообігу.

«Українська паперова армія має залишитися у минулому», – наголосив кандидат.

Особливу увагу буде приділено організації оборонних закупівель. Також необхідно завершити розмежування між міністерством і Збройними Силами і ліквідувати будь-яке дублювання.

«Сильна армія це один з найпотужніших дипломатичних аргументів в мирному процесі. Хочемо миру, хочемо повернути Крим і окуповані території Донеччини, Луганщини – треба підвищувати обороноздатність та стійкість країни».

Також Олексій Резніков анонсував кадрові рішення щодо заступників мінстра оборони.