У Житомирі розпочали серійне виробництво корпусів БТР-4Е

У Житомирі розпочали серійне виробництво корпусів БТР-4Е

Держпідприємство «Житомирський бронетанковий завод» розпочало серійне виготовлення корпусів для бронетранспортерів БТР-4Е, які раніше виготовляла приватна компанія.

Цьому передували відповідні кваліфікаційні випробування за участі представників Міністерства оборони України та Укроборонпрому, повідомляють у концерні.

Нагадаємо, що на сьогодні фактично єдиним виробником корпусів БТР-4 було ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод» (ЛКМЗ). Ще у 2019 році Укроборонпром повідомляв про плани організації виробництва корпусів на державних підприємствах – ДП «Завод ім. Малишева» (ЗіМ) та ХКБМ. Повідомлялось, що ЗіМ успішно завершив повний цикл випробувань першого зразка БТР-4 та був кваліфікований, як виробник цих машин. Також повідомлялось запуск серійного виробництва корпусів БТР-4 на ХКБМ. Проте схоже, що далі заяв справа не пішла, а корпуси продовжили купувати у ЛКМЗ.

Сьогодні ж Укроборонпром повідомив, що за результатами випробувань житомирський завод підтвердив спроможність якісно та в задані терміни виробляти цей вид продукції (водночас на фото процес виробництва виглядає доволі кустарно). Зазначається, що наразі на ЖБТЗ тривають роботи з розширення виробничої бази для того, щоб до кінця року передати ХКБМ партію корпусів для подальшої комплектації необхідними системами, вузлами та агрегатами.

У Житомирі розпочали серійне виробництво корпусів БТР-4Е

Побажаємо успіхів житомирянам в освоєні виробництва нових видів техніки.

Зауважимо, що за підсумками 2020 року чистий прибуток підприємства зріс на 213% та склав 141 млн грн, що дозволило ЖБТЗ піднятися на 7 сходинку у цьогорічному рейтингу (ТОП-100) українських оборонних підприємств за версією Ukrainian Military Pages.