РФ перекидає на кордон з Україною важкі вогнеметні системи

Росія перекидає до кордону з Україною важкі вогнеметні системи

Російська армія перекидає нові важкі вогнеметні системи ТОС-1А «Солнцепек» та ТОС-2 «Тосочка» (рос.) до окупованого українського Криму та на кордон з Україною.

Як повідомляє російське видання «Известия» з посиланням на джерела у Міноборони РФ, перекидання систем здійснюватимуть у два етапи. На першому буде збільшено кількість вогнеметних систем у вже існуючих частинах, на другому будуть розгорнуто нові підрозділи.

«Південний напрямок у МО РФ вважають найбільш небезпечним через ситуацію, що складається в регіоні та сусідів, серед яких Грузія та Україна, які є партнерами США. У зв'язку з цим у відомстві прийнято рішення про постачання нових та модернізованих важких вогнеметних систем ТОС-2 «Тосочка» та ТОС-1А «Солнцепек». Загалом планується прикрити три основні напрямки — Кавказ, Крим та кордон з Україною. При цьому колісні ТОС-2 за потреби можуть бути перекинуті і на західний напрямок», — йдеться у повідомленні.

ТОС-1А «Солнцепек» вдосконалена версія ТОС-1 «Буратіно» — важкої вогнеметної системи залпового вогню калібру 220-мм на базі танка Т-72. Кількість напрямних була зменшена з 30 до 24, а також встановлена нова система управління вогнем (СУВ). Система веде вогонь запалювальними або термобаричними боєприпасами на дальність до 6 км (ТОС-1 до 3,5 км).

ТОС-2

ТОС-2 — розвиток ТОС-1А з перенесенням основних засобів на броньоване колісне шасі Урал-63706. БМ доповнена краном для перевантаження ракет, використовується нова СУВ. Кількість напрямних пускової установки стала ще меншою: тепер їх 18 проти 24, які були у ТОС-1А. Водночас, за наявною відкритою інформацією, збільшилася потужність снарядів, а також зросла дальність стрільби (у російських ЗМІ називають цифри до 15 км).