ЖБТЗ без тендерів замовив на 8 млн ремонт приладів фірмі ексзамміністра оборони, яку підозрюють у завищенні цін

ЖБТЗ без тендерів замовив на 8 млн ремонт приладів фірмі ексзамміністра оборони, яку підозрюють у завищенні цін

ДП «Житомирський бронетанковий завод» 12 жовтня без тендерів уклало три угоди з ТОВ «ЮА.РПА» на послуги з ремонту 24 танкових приладів спостереження вартістю 8,3 млн грн.

Про це повідомляє Житомир.info з посиланням на портал публічних закупівель ProZorro.

Хоч всі угоди були укладені 12 жовтня, однак на ресурсі ProZorro їх опублікували майже через місяць — 10 листопада. Закупівлі були проведені без використання електронної системи. І в ProZorro було просто оприлюднено угоди, укладене без відкритих торгів.

У першій угоді мова йде про послуги з ремонту та модернізації 8 приладів ТВНО-2 до виду ТВНО-2УМ за 2,6 млн грн. Друга стосується доведення 8 приладів ТКН-3Б до виду ТКН-3БУМ за 2,3 млн грн. А третя — модернізації 8 приладів 1ПН22М2 до виду 1ПН22М2УМ за 3,4 млн.

ТОВ «ЮА.РПА» засноване в серпні 2014 року в Києві. Спеціалізується на виробництві обладнання зв’язку, статутний капітал — 5 млн грн. Компанія «ЮА.РПА» була створена для обслуговування громадської організації «Мережевий кластер високих технологій», яка має координувати взаємодію підприємців і держави в оборонних hi-tech-проєктах.

Засновниками фірми є її директор Ігор Кабаненко, Богдан Купич, Даніїл Ситніков і ТОВ «КвазарМікро» бізнесмена Євгена Уткіна.

Адмірал Ігор Кабаненко з квітня по жовтень 2014 року був заступником міністра оборони, доки його не звільнили відповідно до люстраційного закону «Про очищення влади». Після цього він зайнявся технічними розробками для армії.

За даними bi.prozorro.org, фірма бере участь у держзакупівлях з 2015 року. За цей час ТОВ отримало держзамовлень на 120 млн грн. Житомирський бронетанковий завод почав співпрацювати з ТОВ «ЮА.РПА» з лютого 2021 року — з фірмою вже уклали угод на 40 млн.

У жовтні 2018 року Миколаївське обласне територіальне відділення АМКУ оштрафувало ТОВ «ЮА.РПА» та ТОВ «Інститут новітніх технологій в освіті» за спотворення торгів місцевої військової частини на закупівлю стрілецьких тренажерів за 380 тис. грн. Обидві фірми потрапили до «чорного списку» АМКУ — переліку підприємств до яких застосовані штрафні санкції. Це означає, що вони не можуть брати участь у публічних закупівлях упродовж трьох років.

У зведених списках АМКУ, фірма до 23 жовтня 2021 року перебувала в «чорному списку».

У жовтні 2019 року Теруправління ДБР відкрило провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 410 КК України «Викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, а також заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем».

Досудовим розслідуванням установлено, що впродовж 2016-2019 років Міністерство оборони України за результатами проведених тендерів закупило бойове спорядження за завищеними цінами, яке не відповідало необхідним технічним вимогам, зокрема у ТОВ «ЮА.РПА» за договорами від 20.07.2017 №286/3/17/216, №286/3/17/217, №286/3/17/218, №286/3/17/219 та іншими — Окуляри-маски захисні балістичні, базовий комплект, вид 1 та 2).

«Відповідно до повідомлення Головного управління військової контррозвідки Департаменту контррозвідки Служби безпеки України від 18.09.2019 № 17/1/2-3542нт вищевказані Окуляри захисні балістичні Revision Military моделі Sawfly та Окуляри-маски захисні балістичні, базовий комплект, вид 1 та 2, закуплені Міністерством оборони України у ТОВ «КМ Дісті», ТОВ «ЮА.РПА» та ТОВ «Тактичні системи» не відповідають необхідним технічним вимогам та стандартам, а також придбані за завищеними цінами, внаслідок чого державі заподіяно матеріальну шкоду в розмірі близько 90 млн грн», — йдеться в матеріалах справи.

ЖБТЗ без тендерів замовив на 8 млн ремонт приладів фірмі ексзамміністра оборони, яку підозрюють у завищенні цін

27 вересня 2021 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва задовольнив клопотання слідчого Першого слідчого відділу Територіального управління ДБР та продовжив строк досудового розслідування у кримінальному провадженні до 3 квітня 2022 року.