45-й завод виготовив партію автоцистерн-паливозаправників

45-й завод виготовив партію автоцистерн-паливозаправників

Партію промислових автоцистерн АЦНГ-11-6317F5 та АЦНГ-8-6317F5 виготовив і відправив не названому замовнику 45-й експериментальний механічний завод, що входить до складу ДК «Укроборонпром».

Цистерни, які призначені для транспортування нафти і світлих нафтопродуктів, мають низку особливостей, повідомляє пресслужба оборонного концерну.

Зокрема, на вимогу замовника, їх виготовлено з товщого, ніж звичайні цистерни, металу. Так, їхнє днище становить 5 мм, а стінки цистерн – 4 мм. У звичайних автоцистерн вони відповідно, 4 і 3. Нові АЦНГ мають потовщені хвилерізи, що стоять всередині місткостей і кріпляться нержавіючим кріпленням, бо щільність рідини, яку можуть перевозити в таких цистернах, значно перевищує щільність бензину чи дизпалива. У таких цистернах горловина розміщуються позаду, аби авто могло під’їжджати задки до вежі наповнення. І ще одна особливість новинок АЦНГ-11 і АЦНГ-8 – гідравлічний, а не механічний привід насосу.

«У нас основний відбір потужностей на паливний насос для всіх авто здійснюється від коробки відбора потужності через карданну передачу. В шасі, які використовуються до автоцистерн, коробка відбору потужностей також є, але через те, що вся площа шасі зайнята агрегатами, там неможливо поставити карданний насос. Тому залишався один вихід: гідропривід. Його ми і встановили, – розповідає головний конструктор ДП «45 ЕМЗ» Олексій Цвігун. – Сам гідропривід – це система, яка має гідронасос, що ставиться на коробку передач і крутить наш паливний насос ВС-80».

Нові АЦНГ-11-6317F5 та АЦНГ-8-6317F5 можуть працювати як автоцистерни – транспортувати пальне, і як паливозаправники – мають блок видачі пального.

Цистерни виготовлені відповідно до вимог Європейської конвенції перевезення небезпечних вантажів ДОПОГ (сира нафта, бензин, пічне паливо і рідкі вуглеводні, дистиляти тощо).