ЗСУ отримали другу батарею самохідних мінометів Барс-8ММК

ЗСУ отримали другу батарею самоххідних мінометів Барс-8ММК

Десантно-штурмові війська ЗСУ розпочали підконтрольну експлуатацію шести мобільних мінометних установок Барс-8ММК виробництва ДП «Укроборонсервіс».

Про це повідомляє пресслужба Укроборонпрому.

Самохідний міномет призначений для підтримки дій механізованих підрозділів під час боротьби з рейдовими загонами, диверсійно-розвідувальними групами, для контрбатарейної боротьби тощо.

Установка оснащена мінометом калібру 120 мм з максимальною дальністю стрільби осколково-фугасною міною до 7100 м. Новітнє обладнання дає змогу автоматично наводити зброю на ціль, відновлювати положення ствола після пострілу, визначати власні координати тощо. Крім того, її обладнано системою, яка автоматично корегує умови стрільби з урахуванням інформації бортової метеостанції.

Істотною перевагою Барс-88ММК є швидкість переведення з похідного положення у бойове і навпаки. На це витрачається втричі менше часу, ніж для схожого озброєння, яке є на озброєнні ЗСУ, попри те, що екіпаж вдвічі менший за розрахунок штатного буксирувального міномета.

«Ми повністю профінансували розробку установки, наші фахівці створили й реалізували проєкт компонування окремих частин у єдиний комплекс і зробили боєукладку на 60 мін, що втричі перевищує звичайний боєкомплект буксирувального міномета», – зазначив директор Укроборонсервісу Володимир Воронін.

ЗСУ отримали другу батарею самоххідних мінометів Барс-8ММК

Нагадаємо, що виробництво мобільних 120-мм мінометних систем ДП «Укроборонсервіс» налагоджено спільно з іспанською компанією Everis Aeroespacial у Defensa S.L.U.

Першу батарею з шести мінометів БАРС-8ММК 4909 120 А Збройні Сили України отримали восени 2019 року. В якості базового шасі для вогневих машин мобільного мінометного комплексу та машин артилерійської розвідки використовується бронеавтомобіль Барс-8 виробництва АК «Богдан Моторс». 10-тонний бронеавтомобіль побудований на шасі Dodge Ram, прийнятий на озброєння ЗСУ в 2019 році, після дворічних державних випробувань.

Очікувалось, що другу батарею армія отримає наприкінці 2020 – початку 2021 року. 30 вересня 2020 року, Черкаський автоскладальний завод №2 ПАТ «АК «Богдан Моторс» (на сьогодні визнаний банкротом та припинив своє існування) отримав контракт на поставку ДП «Укроборонсервіс» до 20 листопада 2020 року шести базових бронеавтомобілів.

Доповнення. Вже після виходу нашого матеріалу, в Міноборони уточнили, що оновлений міномет надійшов у військо у листопаді 2020 року.

Повідомляється, що за досвідом експлуатації першої батареї, яка надійшла у 2019 році, була модифікована та спрощена гідравлічна система розгортання міномета, замінені індикатори пучків заряду (зимою могли запотівати, тому що розміщені поза броньованою капсулою), також була замінена на новітню автономну метеостанцію.

На відео нижче перший варіант міномету.