Перша частина, яка присягнула на вірність незалежній Україні

Перша частина, яка присягнула на вірність незалежній Україні Особовий склад 55-го полку, 1991 рік. Фото з архіву п/п-ка В.Катеринчука (очолює прапороносну групу)

55-й полк зв’язку — це саме та легендарна частина, на території якої 2 грудня 1991 року, вперше у Збройних Силах замайорів синьо-жовтий стяг, а вже 23 грудня на Майдані Незалежності у Рівному воїни-зв’язківці присягнули на вірність українському народові.

Перша частина, яка присягнула на вірність незалежній Україні

Першого грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум щодо незалежності України. Бюлетень містив текст Акту проголошення незалежності України, ухваленого Верховною Радою, запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» та два варіанти відповіді: «Так, підтверджую або «Ні», не підтверджую». Український народ підтвердив прагнення жити в незалежній державі — понад 90% учасників референдуму відповіло: «Так!»

Того ж дня з’їздом спілки офіцерів було затверджено текст військової присяги на вірність українському народові. Вже наступного дня його першими зачитали військові у Рівному, ставши прикладом для всіх патріотів своєї країни.

Перша частина, яка присягнула на вірність незалежній Україні

Прізвища командира полку полковника Вілена Мартиросяна та його підлеглих, які першими присягнули на вірність Україні, назавжди вписані в сторінки новітньої історії. Під пильним оком КДБ на Майдані Незалежності вони промовили, що урочисто клянуться народу України завжди бути вірними і відданими йому, сумлінно і чесно виконувати військовий обов’язок.

Перша частина, яка присягнула на вірність незалежній Україні
Полковник Мартиросян складає присягу. Стоп-кадр з відео Олександра Демчика на YouTube

Наразі військовослужбовці, що тоді першими склали присягу вже не у строю, проте традиції бути у всьому найкращими та першими перейняли їх наступники…

Із початком збройної агресії Кремля, вже у березні 2014 року, підрозділи рівненської частини вирушили на схід України для забезпечення військового зв’язку.

Воїни-зв’язківці неодноразово виконували завдання в епіцентрі бойових дій. За проявлені у бойових діях героїзм та мужність, успішне виконання бойових завдань із ризиком для життя 13 військовослужбовців полку нагороджено державними нагородами, а понад 300 військових — відзнаками Міноборони, Головнокомандувача ЗСУ та командувача Об’єднаних сил.

Перша частина, яка присягнула на вірність незалежній Україні

За підсумками навчального року рівненські зв’язківці стали першими в Сухопутних військах у номінаціях: «Найкращий фахівець телекомунікацій», «Найкращий фахівець радіорелейного зв’язку», а в конкурсі на «Найкращий екіпаж комплексної апаратної зв’язку» обійшли опонентів не тільки на рівні виду, а й у Збройних Силах України в цілому.

На території військової частини затишно. Як кажуть військові, тут є все для виконання службових завдань та дозвілля. Впадають в очі нова їдальня з каталоговим харчуванням, сучасний спортзал, кімната бойової слави, де закінчується реконструкція, оновлені навчальні класи, утеплені приміщення для відпочинку з усіма зручностями тощо.

Перша частина, яка присягнула на вірність незалежній Україні

На стройовому плацу, як і 30 років тому, майорить синьо-жовтий стяг. На жаль, у кімнаті бойових традицій не збереглося реліквії — того самого Прапору, який підіймали у 1991 році.

Саме 2 грудня 1991 року вважається Днем створення військової частини.


Автори: Віктор Шубец, Олексій Мосейченок / АрміяInform

Для UMP статтю підготував Олексій Махно


Використані джерела: АрміяInform