Україна пропонує «різдвяне» перемир’я на Донбасі

Україна пропонує різдвяне перемир’я на Донбасі

Україна запропонувала ОБСЄ десять кроків, зокрема й «різдвяне» перемир’я, задля виходу з «глухого кута» на перемовинах з врегулювання збройного конфлікту розпочатого Росією.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, повідомляє Укрінформ.

«На тлі наближення зими, закриття лінії розмежування, продовження порушення режиму припинення вогню та розрив зв’язків з Україною створюють додаткові проблеми для мирного населення на окупованих територіях. Однак шанс покращити ситуацію ще є. Майбутні різдвяні свята – найкращий час для руху вперед, якщо тільки його знову не буде заблоковано політичним порядком денним або вимогою про так званий «прямий діалог», – заявив Цимбалюк.

За його словами, українська сторона запропонувала запровадити так зване «різдвяне припинення вогню» та закликала Росію розблокувати обмін утримуваними особами, «щоб вони змогли відсвяткувати разом зі своїми родинами та близькими людьми».

Потрібно відновити роботу усіх існуючих КПВВ уздовж лінії зіткнення і відкрити два додаткових пункти пропуску біля Золотого та Щастя, а також доопрацювати план розмінування, адже «люди заслуговують відчувати себе в безпеці на рідній землі», сказав дипломат.

Крім того, українська сторона пропонує затвердити додаткові ділянки розведення сил і засобів.