Естонія може передати ЗСУ ракети Javelin та 122-міліметрові гаубиці

Естонія може передати ЗСУ ракети Javelin та 122-міліметрові гаубиці

Міністерство оборони Естонії має намір надати Україні протитанкове озброєння, ракети Javelin та 122-міліметрові гаубиці. Для остаточного рішення необхідно отримати дозвіл від США, країни походження ракет, а також від Фінляндії та Німеччини, колишніх власників гаубиць.

Повідомляє АрміяInform з посиланням на естонське національне телерадіомовлення ERR.

«Ми підтримували підготовку українських спецпризначенців, військових медиків та артилерії для обміну інформацією з нашими військовослужбовцями», — сказав ERR Петер Куймет, керівник Департаменту міжнародного співробітництва Міністерства оборони Естонії.

Тепер, коли російські війська знову збираються біля кордонів України, Естонія планує значно збільшити свою підтримку.

Торік Естонія відправила українцям 2400 пістолетів Макарова. Нині йдеться про більш важку зброю.

«Те, що ми наразі розглядаємо або над чим працюємо, — це ракети Javelin для протитанкових ракетних комплексів, і ми розглядаємо надання 122-мм гаубиць та боєприпасів до них», — сказав Куймет.

Також Куймет пояснив, що перед тим, як дарувати ракети Javelin, потрібно отримати дозвіл від Сполучених Штатів, тому що саме звідти ці ракети.

«У випадку з гаубицями, оскільки ми отримали їх із Фінляндії, яка, зі свого боку, отримала їх з Німеччини, ми повинні попросити Німеччину та Фінляндію згоди на передачу озброєння, і це процес, який ми почали з цими країнами», — сказав Куймет.

Тому терміни надання допомоги також багато в чому залежать від того, як пройдуть переговори із союзниками.

Естонія закупила у Фінляндії 122-мм гаубиці Д-30 у 2009 році. Тоді вона заплатила 31 мільйон крон за 42 гаубиці та необхідні боєприпаси. Подібні артсистеми використовує й Україна, яка, як повідомляється, має близько 150 одиниць.

В Естонії 122-мм гаубиці використовують в артилерійському батальйоні Другої піхотної бригади, але їм потрібно менше ніж половина наявного озброєння. Деякі гаубиці також передані добровольчому воєніхованому формуванню Кайтселійт, де створюють свої артбатареї.