Уряд схвалив обмеження свободи пересування країною під час воєнного стану

Уряд схвалив обмеження свободи пересування країною під час воєнного стану

Кабінет Міністрів України схвалив нову постанову, яка забороняє або обмежує право зміни місця проживання (перебування) українцями, які проживають на території з чинним режимом воєнного стану.

Відповідне рішення уряд прийняв на засіданні 29 грудня, повідомляє «Слово і діло».

Згідно з постановою, заборона або обмеження на поїздки по Україні вводить в регіонах військове командування, якщо є указ президента про введення воєнного стану по всій країні або в якихось окремих регіонах. При цьому в рішенні військові повинні обґрунтувати причини його прийняття:

  • несприятливі фактори військового характеру, що створюють загрозу для населення і значно знижують рівень забезпечення його життєдіяльності;
  • обґрунтування необхідності введення заборони або обмеження на вибір місця перебування або місця проживання осіб;
  • терміни введення заборони або обмеження на вибір місця перебування або місця проживання осіб;
  • перелік осіб, яким забороняється або обмежується вибір місця перебування або місця проживання;
  • населені пункти, в яких вводиться заборона або обмеження на вибір місця перебування або місця проживання осіб;
  • інші заходи, що полягають у забезпеченні виконання Указу президента України Про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Раніше глава РНБО Олексій Данилов розповів, що на випадок вторгнення російських військ на територію України влада розробила план оборони.

Нагадаємо, що у 2020 році Кабінет Міністрів затвердив порядок запровадження комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування у разі введення воєнного стану.