КрАЗ вже традиційно провалив оборонне замовлення

КрАЗ вже традиційно провалив оборонне замовлення

У 2021 році ПрАТ «АвтоКрАЗ» провалило замовлення Міністерства оборони України. Ситуація з несвоєчасним виконанням КрАЗом оборонного замовлення повторюється вже кілька років.

Про це в програмі Security talks розказав Глава парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Олександр Завітневич, пише Мілітарний.

«Це лише цього року проблема, вона має хвіст з минулих років. Міністерство оборони розуміючи стратегічність цього підприємства, всі розуміють, що нам потрібне підприємство-виробник вантажних автомобілів, наш український, тому, як кажуть, пішло на зустріч…», – сказав Олександр Завітневич.

У травні цього року міністр оборони Андрій Таран заявив, що у Міністерства оборони є низка претензій до якості техніки, що випускається ПрАТ «АвтоКрАЗ», а також до здатності підприємства виконувати оборонні контракти у визначені терміни.

Тоді міністр наголосив, що підприємство має провести роботу над помилками та активно брати участь у забезпеченні обороноздатності країни, зберегти колектив і технологічну базу. А це, у свою чергу, дозволить Міноборони планувати довготермінову співпрацю з вітчизняним підприємством, що має необхідну інфраструктуру не лише для виготовлення необхідної для Збройних Сил техніки, але й для її подальшого обслуговування і ремонту.



Проте ситуація з виконанням оборонного замовлення не поліпшилась і цього разу.

«Міністерство оборони не озираючись на минулі погані результати КрАЗу, … давало ці замовлення, але на жаль і в цьому році пан Черняк [керівник ПрАТ «АвтоКрАЗ»] нас знову підвів», – констатував Глава комітету з питань нацбезпеки та оборони.

Ситуацію прокоментував ексміністр стратегічних галузей промисловості Олег Уруський:

«Міністр оборони [Андрій Таран] в розмові з керівництвом АвтоКрАЗу [у травні], в присутності по відеоконференції власника, запитував: «у вас з нами контракт, ви маєте поставити певну кількість, здається 36 машин до кінця червня і 12 ще в серпні». А коли ми на початку вересня розмовляли з Андрієм Васильвичем [Тараном] запитую: «так обіцянка була виконана КрАЗом?» – «Напривеликий жаль ні».