Комітет Верховної Ради погодив трирічний план закупівель Міністерства оборони

Комітет Верховної Ради погодив тритрічний план закупівель Міністерства оборони

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки остаточно погодив Міністерству оборони України план закупівель на 2022-2024 роки.

Про це повідомляє пресслужба оборонного відомства.

«Ми вдячні профільному Комітету за плідну і дуже конструктивну співпрацю. Оборонне відомство вперше отримало перспективу в плані закупівель на три роки, там майже 500 позицій. Це дозволить зробити нашу діяльність більш системною і ритмічною. Найближчими днями ми плануємо завершити останні деталі по річному плану закупівель на 2022 рік, перевіряються кількісні показники і цифри. Ми станемо більш передбачуваним партнером для постачальників товарів, робіт і послуг. Це вигідно для бізнесу, але в першу чергу це захищає інтереси наших військових», – сказав заступник міністра оборони Вячеслав Шаповалов.

Повідомляється, що паралельно, з метою оптимізації закупівель та забезпечення ефективності використання коштів Міноборони робить акцент на демонополізацію постачання. Зокрема змінено підхід до організації харчування (монополізацію якої раніше у Міноборони заперечували).

«Потреби у харчуванні на 2022 рік розділено на 12 збалансованих лотів, щоб розширити коло потенційних постачальників. Це збільшить конкуренцію, допоможе вимогливіше поставитись до якості харчування і зробить процес постачання більш захищеним», – зазначив Шаповалов.

Будуть подрібнені лоти на закупівлі послуг організації харчування, які були укрупнені за часів заступника міністра оборони Ігоря Халімона. Очікувана вартість окремих лотів складає від 275,8 млн грн. до 388,4 млн грн.

Нагадаємо, що ексзаступник, а згодом радник міністра оборони, Ігор Халімон отримав підозру за створення преференцій компаніям, які отримали 95% контрактів на харчування військових. Також повідомлено про підозру керівнику Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України Костянтину Ступаку.