Ексзаступник міністра оборони підозрюється у махінаціях на харчуванні військових, – збитки понад 700 млн грн

Ексзаступник міністра оборони підозрюється у махінаціях на харчуванні військових

Колишній заступник, а наразі радник міністра оборони, Ігор Халімон отримав підозру за створення преференцій компаніям, які отримали 95% контрактів на харчування військових.

Також повідомлено про підозру керівнику Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України Костянтину Ступаку.

Про це повідомляють у ДБР. Прізвища фігурантів стали відомі з довідки про кримінальне провадження, що була оприлюднена виданням «Цензор.Нет».

Ігор Халімон
Ігор Халімон

За даними слідства, Ігор Халімон дозволив постачальникам не оновлювати недоторканний запас (НЗ) продовольства. Це збільшило навантаження на бюджет Міноборони на 720 млн грн.

Згідно з матеріалами підозри, яка є у розпорядженні Цензор.Нет, ДБР виявило створення системи преференцій з боку Халімона на користь двох комерційних компаній – «Ресурс-Сервіс КМ» та «Військсервіс-Волонтер».

У грудні 2020 року – січні 2021 року керівник департаменту уклав договори про закупівлю послуг з організації харчування ЗС України на 2021 рік.

Потім керівник департаменту за вказівкою Халімона незаконно уклав додаткові угоди з постачальниками, згідно з якими транспортування продуктів харчування та своєчасне поповнення НЗ продовольства вже не були зобов’язанням постачальників.

Як наслідок ЗС України повинні були самостійно здійснювати транспортування продовольства, залучати до цього особовий склад та техніку, та витрачати додаткові бюджетні кошти.

Ступак Костянтин Ступак / Фото: Укрінформ

«Вказані Додаткові угоди запроваджували новий механізм здійснення освіження продовольства (непорушних запасів) у ЗС України, застосування якого мало наслідки перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України в умовах особливого періоду, оскільки збільшувало навантаження на бюджет Міністерства оборони України на 720 млн грн, а також відповідно створювало загрозу псування непорушних запасів через відсутність можливості його освіження та погіршення стану бойової підготовки ЗС України», – йдеться у довідці.

Це негативно вплинуло на обороноздатність підрозділів ЗСУ та поставило під загрозу виконання їхніх основних завдань, визначених Конституцією України, зокрема щодо оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності.

Ексзаступнику міністра оборони та екскерівнику департаменту повідомлено про підозру за статтею перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України (ч. 1 ст. 114-1 КК України).

Нагадаємо, що через скандали з завезенням на фронт гнилих продуктів та монополізацію ринку однім постачальником комітет Верховної Ради у квітні 2021 року рекомендував звільнити профільного заступника міністра оборони Ігоря Халімона. Але звільнили його лише 21 липня.

Тоді у Верховній Раді заявили, що від військових надходить велика кількість скарг на якість харчування, невиконання зобов'язань постачальниками та на ігнорування цієї проблеми зі сторони Міністерства оборона. При цьому погіршення якості харчування в ЗС України визнав навіть тодішній головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак, який сказав, що ситуацію дуже складно виправити, оскільки вона пронизана корупційними ризиками.

Ексзаступник міністра оборони підозрюється у махінаціях на харчуванні військових Ексзаступник міністра оборони підозрюється у махінаціях на харчуванні військових Ексзаступник міністра оборони підозрюється у махінаціях на харчуванні військових Ексзаступник міністра оборони підозрюється у махінаціях на харчуванні військових

Нагадаємо, що раніше також повідомлялось, що ДБР розслідує діяльність й іншого колишнього заступника міністра – Олександра Миронюка, який відповідав за закупівлю озброєння. Розслідується провал Держоборонзамовлення та забезпечення армії.