Військові отримають нові тактичні рукавиці

Військові отримають нові тактичні рукавиці

У військові частини Збройних Сил України почали надходити новітні тактичні та захисні рукавиці вітчизняного виробника, що відповідають міжнародним стандартам.

Про це повідомляє Інформаційна агенція Міністерства оборони «АрміяInform».

Розробкою та впровадженням новел займалось Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ разом із ТОВ «Харківський завод засобів індивідуального захисту» (ТМ Rarog) з 2018 року. Впродовж років розробки та польових тестувань було отримано фінальний варіант. Водночас рукавиці збираються поліпшувати й надалі, зокрема за результатами масової експлуатації в бойових та навчальних умовах.

Рукавиці виробляються двох видів, як це передбачено нормою №1 (бойовий єдиний комплект або БЄК) та №2 (бойовий спеціальний комплект (БСК), інвентарне майно): тактичні (РТ) − загальновійськові та захисні (РЗХ) − для десантників та спецпідрозділів (норма №2).

Рукавички захисні (РЗХ)
Рукавички захисні (РЗХ)

Головною перевагою захисних рукавиць є параарамідний захист руки зі сторони долоні, аналогічний балістичному пакету в бронежилетах. Цей шар захищає від проколювання та порізів. Цікавим доповненням до розривних властивостей параараміду (більшості відомому як «кевлар») є низька теплопровідність, яка дозволяє, наприклад, десантуватися по фалу з гелікоптера без використання спеціальних рукавиць.

Військові журналісти навіть порівняли вітчизняні захисні рукавиці (РХЗ) з відомими Mechanix M-Pact («Механікси») за міжнародним стандартом EN 388:

  • Стійкість до стирання: 2 рівень для обох рукавиць;
  • Спротив порізу: «Механікси» − 1 рівень, РХЗ − 2 рівень (вищий);
  • Спротив розриву: «Механікси» − 2 рівень, РХЗ − 3 рівень;
  • Стійкість до проколу; «Механікси» − 1 рівень, РХЗ − 4.

Також, рукавиці РХС отримали дві накладки для роботи з сенсорними дисплеями. Загальновійськові тактичні рукавиці не мають таких накладок, водночас вони легші.

Рукавички тактичні (РТ)
Рукавички тактичні (РТ)

Повідомляється, що обидва типи зроблені зі штучної шкіри, яка має ряд переваги перед натуральною − не зменшується у розмірах після намокання та кращі показники щодо стійкості протирання.

Цього року до армії вже поставлено 20 000 пар рукавиць.