Росія створить підрозділи оснащені надлегкими багі

Росія створить підрозділи оснащені надлегкими багі

Міністерство оборони Російської Федерації ухвалило рішення про створення підрозділів, оснащених надлегкими багі, у складі повітряного десанту, морської піхоти та сухопутних військ.

Наразі триває опрацювання організаційно-штатної структури нових підрозділів, повідомляє російське видання «Известия» з посиланням на військові джерела.

Базовою машиною обрали «Сармат», розроблений в рамках ДКР «Стріла». На його основі створять різні версії багі, починаючи від машин вогневої підтримки, протитанкових і зенітних, до ремонтних та машин постачання.

Росія створить підрозділи оснащені надлегкими баггі

Головними вимогами до таких машин буде можливість транспортування гелікоптерами типу Мі-8/17, висока прохідність, можливість перевезення від трьох до п'яти військовослужбовців з повним спорядженням, а також транспортування додаткових вантажів. Залежно від характеру завдань багі будуть обладнуватися протитанковим (ПТРК), зенітним (ПЗРК) або стрілецьким озброєнням (великокаліберні кулемети).

Росія створить підрозділи оснащені надлегкими баггі

Зауважимо, що на навчаннях Міноборони РФ, які восени пройшли у Нижньогородській області, вже тестувалися російські багі «Сармат-2» в умовах наближених до бойових.

Багі розроблене підмосковним ДКБ «Техніка», створена на базі вазівської «Ниви», але має оригінальний кузов без дверей і даху. Машина оснащена 1,7-літровим бензиновим мотором ВАЗ-21214 потужністю 80 к.с., п'ятиступінчастою МКП, блокуванням міжосьового та міжколісного диференціалів. Максимальна швидкість «Сармата» – 130 км/год.

Росія створить підрозділи оснащені надлегкими баггі

«Сармат-2» може експлуатуватися в гірських районах на висоті до 3,1 тис. метрів над рівнем моря, долати перевали заввишки до 4,5 тис. метрів, а також транспортуватися гелікоптерами армійської авіації на зовнішній підвісці і перевозити вантажі до 600 кг. Загальна допустима повна маса автомобіля близько 2 тонн.

Росія створить підрозділи оснащені надлегкими баггі

Салон розрахований на трьох бійців у повній амуніції, машина озброєна 12,7-міліметровими кулеметами «Корд» та гранатометами АГС-17 «Полум'я».