ЗСУ спростять підготовку професійних сержантів

Переатестація сержантів у ЗСУ завершиться до кінця 2021 року

Наразі підготовка сержантів здійснюється на двох типах курсів – лідерства та фахових, на всіх чотирьох рівнях (базовому, середньому, підвищеному і вищому). Але з наступного року фаховий курс для сержантів проводитимуть лише на базовому рівні підготовки.

Про це на брифінгу у пресцентрі АрміяInform повідомив головний сержант ЗСУ — начальник Управління по роботі із сержантським складом Генерального штабу головний майстер-сержант Олександр Косинський.

— Сучасну автономну та самодостатню систему професійної підготовки сержантів Збройних Сил України ми сформували за принципами і стандартами НАТО ще торік. Але коли в умовах бойових дій наші підрозділи інтенсивно залучаються до виконання завдань у районі ООС, у військових частинах практично немає достатньо часу на направлення військовослужбовців на весь спектр курсів. Відповідно, немає можливості забезпечити вчасну підготовку молодших командирів у перервах між ротаціями. Виходячи з цього, ми провели аналіз, проконсультувалися з іноземними радниками і дещо спростили систему багаторівневої підготовки сержантського складу, — розповів головний сержант ЗСУ.

За його словами, система залишилась відповідною принципам і стандартам НАТО.

— Раніше на всіх чотирьох рівнях підготовки сержантського складу було дві складові. Перша — курс лідерства: загальний освітній курс для сержантів, де їх розвивають як особистостей, лідерів, менеджерів. Друга — фахова складова, де сержанти готуються вже більш технічно виконувати свої обов’язки відповідно до їхніх військових спеціальностей та напрямків бойового застосування. І ми прийшли до того, що фаховий курс достатньо проводити на базовому рівні, — зазначив Олександр Косинський.



За його словами, на фаховому курсі майбутнім командирам відділень та екіпажів також надаються знання на щабель вище — як у загальному працювати на посаді головного сержанта взводу. Тож цієї фахової складової достатньо, щоб сержант виконував свої обов’язки на рівні відділення та взводу, де він безпосередньо має готувати особовий склад та управляти підрозділом. Далі свій фаховий профіль має розвивати в процесі оперативної діяльності, здобуття практичного досвіду. Бо тактика застосування зброї та управління особовим складом на тактичному рівні не змінюється.

ЗСУ спростять підготовку професійних сержантів

Косинський зазначив, що саме тому на середньому, підвищеному та вищому рівнях підготовки сержантського складу прибрали фахову складову. А те, що додатково знадобиться сержанту на посадах головних сержантів підрозділів різних рівнів, а надалі й органів військового управління, сержант здобуватиме на курсах лідерства, які містять також і певний відсоток загальних військових дисциплін.

— Ми розширили програми лідерства за цими рівнями. Вони були місячними — ми зробили 2-місячними, наситивши загальними темами, засвоєння яких дозволить виконувати завдання на відповідних рівнях посад. Тобто ми спростили систему підготовки. Лише на базовому рівні вона залишилася такою, як була.

Він зауважив, що для бойових частин передбачається проведення виїзних курсів лідерства базового рівня мобільними навчальними групами, і можливість здачі військовослужбовцями екзаменів за фаховими курсами екстерном, на базі набутих ними на практиці знань і умінь.

Олександр Косинський розповів, що з наступного року, на тимчасовій основі, у видових навчальних центрах для бойових бригад проводитимуть суміщені курси базової підготовки сержантського складу, де блок лідерства та фахової складової будуть реалізовуватися в рамках єдиного курсу з терміном 2,5 місяця.

— Таке рішення ухвалив Головнокомандувач ЗСУ, і це дозволить нам скоротити терміни підготовки бійців та підвищити кількісні спроможності у їхній підготовці. Ну, і не треба забувати, що, крім суто так званих кар’єрних курсів, які є обов’язковими для просування по службі, у ЗСУ функціонують інструкторські курси для сержантського складу та курси штабних сержантів для підвищення кваліфікації, — зауважив головний майстер-сержант.