Катери ВМС України типу «МБАК» та «Кентавр-ЛК» озброять ракетами Brimstone Sea Spear

Катери ВМС України озброять ракетами Brimstone Sea Spear

За попередніми даними, ракетні комплекси з ракетами Brimstone Sea Spear від MBDA мають бути встановлені майже на двох десятках платформ ВМС України, включно з ще непобудованими «британськими» ракетними катерами P50U.

Така пропозиція обговорюється у рамках використання кредиту від Британського експортно-кредитного агентства (UKEF) для розвитку та зміцнення ВМСУ, пише Defense Express.

За інформацією видання, комплекси керованого озброєння з ракетою Brimstone у морській версії Sea Spear планується встановити й на малі броньовані артилерійські катери типу «МБАК» (які також називають «Гюрза-М») та десантні катери «Кентавр-ЛК».

Нагадаємо, що про те, що Міноборони Сполученого Королівства та України обговорюють продаж ракет, розроблених MBDA UK та їх інтеграцію на кораблях (катерах), які перебувають на озброєнні ВМС України, стало відомо у жовтні цього року з британської преси.

Велика Британія  пропонує Україні ракети Brimstone

Brimstone має активну систему радіолокаційного наведення (з можливістю доповнення її напівактивною лазерною системою). Ракети оснащені тандемною бойовою частиною і мають надзвукову швидкість (близько 450 м/с). Brimstone можуть застосовуватися з літаків, гелікоптерів, безпілотних літальних апаратів, наземних та морських платформ.

MBDA вже провела низку випробувань версії ракети для морських платформ – Sea Spear. Зокрема відомо, що у 2014 році MBDA провела залповий пуск декількох ракет Brimstone Sea Spear зі стаціонарної морської платформи – для відбиття атаки п'яти ворожих цілей, що імітували швидкісні озброєні катери FIAC (Fast Inshore Attack Craft). Під час випробувань успішно вражено 15-метровий катер, що рухався зі швидкістю 20 вузлів.