З інвалідністю можна служити в десанті й ССО, але не в теробороні

тероборона

У територіальній обороні можуть служити лише придатні за станом здоров'ям – Міністерство оборони оновило перелік військових частин, куди дозволяється приймати поранених та скалічених на службі військових, які визнані непридатними до військової служби.

Попередній перелік, який був затверджений у 2018 році наказом № 510 втратив чинність.

Згідно з новим переліком, затвердженим наказом № 376 від 9 грудня 2021 року, військовослужбовці, що отримали під час служби інвалідність можуть продовжувати служити, або можуть бути прийняті на службу у 475 військових частин, навчальних центрів, закладів та установ, включно з Міністерством оборони.

При цьому у переліку є практично всі бойові частини Збройних Сил України, включно з танковими, механізованими та артилерійськими бригадами, десантно-штурмовими бригадами та бригадами морської піхоти, а також деякими небойовими частинами Сил спеціальних операцій. Водночас у переліку взагалі відсутні бригади та батальйони територіальної оборони.

Подивитись весь перелік можна тут »»

Зауважимо, що для військових, які мають серйозні обмеження по здоров'ю відкриті не всі посади у частинах з переліку. Список посад для військовослужбовців визнаних непридатними до військової служби, затверджений наказом МОУ від 14 серпня 2018 року №410.

Зокрема для сержантів та солдатів визначені такі посади: штаб-сержант 1,2,3-ї категорій, сержант-менеджер (кадрового центру або органу управління ЗСУ), начальник лабораторії, помічник начальника служби, помічник коменданта, відповідальний виконавець, діловод, дефектувальник, бібліотекар, кіномеханік, комірник, контролер, кравець, кресляр, лаборант, метеоролог, метеоспостерігач, статистик та фотограф.