Уряд звільнив власників будинків від обов'язку сповіщати призовників... але не повністю

призов

Кабінет Міністрів, змінами до Положення про призов на строкову службу, звільнив власників та управителів будинків від обов'язку сповіщати призовників, водночас ця вимога залишилась в іншій урядовій постанові.

15 грудня Уряд схвалив Постанову № 1333 «Про внесення змін до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» (затверджене Постановою КМУ №352 2002 року).

Документом внесено до Положення ряд технічних змін, зокрема у тексті прибрали всі згадки військових комісаріатів, яких в Україні не існує з літа, натомість у постанові з'явилась їх нова назва – «територіальні центри комплектування та соціальної підтримки» (ТЦК та СП).

Водночас є й більш серйозні зміни. Так, власників будинків та управителів багатоквартирних будинків звільнили від обов'язку оповіщати призовників, зокрема вручати їм повістки на приписку або призов, а також звіряти з ТЦК та СП облікові дані призовників.

Для цього згадку про власників та управителів будинків виключили з пунктів 21, 31, 55 та 56 Положення, а також з додатків, які визначають форму розпорядження на оповіщення.

Проте радіти власникам будинків зарано. Всі ці обов'язки для них наразі залишаються чинними згідно з іншою урядовою поставною – №921 від 7 грудня 2016 року «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних».

Зокрема згідно з пунктом 65 згаданої постанови «Житлово-експлуатаційні організації, інші організації або підприємства та установи, що здійснюють експлуатацію будинків, а також власники будинків відповідно до розпоряджень районних (міських) військових комісаріатів та рішень виконавчих органів сільських, селищних та міських рад своєчасно подають необхідні відомості до зазначених органів про призовників і військовозобов’язаних, сповіщають їх про виклик до районних (міських) військових комісаріатів шляхом вручення повісток та забезпечують прибуття за викликом».

Постанова №921 також визначає, що власники будинків за порушення законодавства про військовий обов’язок, військову службу та мобілізацію, в тому числі у частині незабезпечення сповіщення призовників і військовозобов’язаних несуть відповідальність згідно із законом.