Хто насправді отримає житло у 2022 році, і про яких ветеранів казав президент

Хто насправді отримає житло у 2022 році, і про яких ветеранів казав президент

Слова Володимира Зеленського, що у 2022 році забезпечать житлом всіх ветеранів війни на сході України викликали неабиякий резонанс. Здавалося б звідки гроші? Але схоже що насправді ця заява стосується не всіх ветеранів.

Нагадаємо, що сьогодні під час виступу у Верховній Раді президент заявив: «Вперше з початку війни повністю закриємо чергу на квартири для всіх ветеранів війни на сході України». Публікація цієї новини викликала жваве обговорення. Люди не розуміють звідки гроші й порівнюють закриття квартирної черги із мільярдом дерев або із зарплатою вчителів у $4000.

Спробуємо розібратися у питанні більш докладно.

Для цього варто насамперед згадати про що раніше казали посадовці Міністерства у справах ветеранів України, а також прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Зокрема, 26 листопада, Денис Шмигаль під час робочої поїздки до Луганської області сказав, що у 2022 році за ініціативи Президента України заплановано закриття черги на житло ветеранів АТО/ООС, які є внутрішньо переміщеними особами.

«Майже 4 тисячі сімей наступного року мають бути забезпечені житлом за рахунок держави», – зазначив прем’єр-міністр.

З цією метою до проєкту державного бюджету на 2022 рік закладено 5,5 млрд грн. Ці кошти мають забезпечить 100% виконання державних зобов’язань перед 4000 українських воїнів з числа внутрішньо переміщених осіб, які захищали Україну та залишились без житла внаслідок збройної російської агресії та які отримали позитивні рішення на виплату грошової компенсації станом на квітень 2021 року.

Зазначимо, що виплата компенсації регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2018 року № 280 «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України»

Щодо інших ветеранів, які не є переселенцями?

Тут варто згадати підписаний 11 вересня президентський Указ № 466/2021, який також доручає Уряду передбачити у 2022 році видатки на виплату грошової компенсації для сімей осіб, які загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час участі в антитерористичній операції, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, для осіб з інвалідністю I–II групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в АТО/ООС, та які потребують поліпшення житлових умов.

Щодо фінансування інших програм забезпечення житлом ветеранів наразі не відомо.

Також, варто зазначити, що згаданий указ доручає уряду затвердити Державну цільову соціальну програму забезпечення реалізації права на житло осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, на період до 2025 року.