Стало відомо яке «вітчизняне» озброєння отримають прикордонні катери побудовані Францією

Стало відомо яке «вітчизняне» озброєння отримають прикордонні катери побудовані Францією

Торік у МВС повідомили, що патрульні катери FPB 98 MKI, які побудує французька OCEA для української Морської охорони отримають вітчизняне озброєння. Тепер стало відомо яке.

Нагадаємо, що у липні МВС України повідомило, що кожне судно буде оснащене сучасними системами оптико-електронного спостереження, RIB-човнами для оглядових груп прикордонників, а також вітчизняним озброєнням: артилерійською установкою і кулеметами.

Якщо з артилерійською установкою наразі ще не зрозуміло, то з кулеметами ситуація вже прояснилася — кораблі морської охорони спеціального призначення (так класифікують FPB 98 MKI у прикордонній службі) отримають кормовий кулемет типу ДШКМ.

Зокрема 24 листопада 2021 року було підписано договір між 1-м загоном морської охорони та Державним підприємством «Дослідно-проектний центр кораблебудування» (ДПЦК) щодо розроблення проєктної документації на монтаж 12,7-мм кулемета ДШКМ, на новозбудовані кораблі морської охорони спеціального призначення типу ОСЕА FPB 98 MK1.

Стало відомо яке «вітчизняне» озброєння отримають прикордонні катери побудовані Францією

Вартість робіт складе 49 950 грн, термін виконання – до 20 грудня.

У технічному завданні йдеться, що «Державна прикордонна служба замовила кораблі морської охорони спеціального призначення типу ОСЕА FPB 98 MK1. Озброєння на кораблі відсутнє. Проєктом корабля передбачена тумба для встановлення кулемета ДШКМ».

Цей кулемет можна побачити на макеті позаду ходової рубки.

Стало відомо яке «вітчизняне» озброєння отримають прикордонні катери побудовані Францією

Зазначається, що для встановлення кулемета необхідне розроблення проєктної документації, яку й має до 20 грудня розробити ДПЦК.

При цьому ДПЦК необхідно уникнути змін в конструкцію корабля та тумби, а також передбачити заходи з уникнення електрохімічної корозії матеріалів у місцях кріплення кулемета до тумби.

Сам кулемет передбачається зберігати на кораблі в окремому спеціальному приміщенні, при цьому зазначається, що штатна тринога разом із кулеметом не зберігатиметься.

Згідно з умовами договору, ДПЦК зобов'язується не розповсюджувати інформацію, що стане відома підприємству в процесі надання послуг, стосовно технічної комплектації, загальної конструкції та організації служби на кораблях ОСЕА FPB 98 MK1.

FPB 98 MKI

Нагадаємо, що за умовами угоди 2019 року, українські прикордонники отримають 20 кораблів морської охорони (патрульних катерів) FPB 98 MKI, 15 з яких побудують у Франції. На сьогодні у виробництві вже перебуває 10 кораблів. Ще п'ять побудують у Миколаєві. Відповідний контракт між французькою суднобудівною компанією OCEA та українською компанією «Нібулон» було підписано 30 листопада 2021 року.

Нібулон та OCEA підписали контракт на будівництво п'яти прикордонних кораблів

32-х метровий алюмінієвий патрульний катер Ocea FPB 98 водотоннажністю близько 100 тонн здатен розвивати швидкість до 30-35 вузлів (в залежності від двигунів). Екіпаж катеру – до 14 осіб. Дальність ходу 1200 миль при швидкості 12 вузлів. Ці катери поставлялися до Алжиру, Беніну, Нігерії та Суринаму. Катери, що поставлялися до Алжиру були озброєні 30-мм артустановкою DS30B (на фото).

30-мм артустановка DS30B 30-мм артустановка DS30B