Армія намагається повернути 15 гелікоптерів зданих в оренду

Армія намагається повернути 15 гелікоптерів зданих в оренду

До складу армійської авіації ЗС України можуть повернутися 15 гелікоптерів, що 20 років перебували в оренді у компанії «Українські вертольоти», а можуть й не повернутися...

«Як стало відомо АрміяInform, договір оренди повітряних суден армійської авіації № 01/2003-06 з Авіакомпанією «Українські вертольоти» припинено. 15 українських вертольотів Мі-8МТ повертаються до складу армійської авіації Збройних Сил України», – повідомила сьогодні Інформаційна агенція Міністерства оборони «АрміяInform».

Все мало закінчитися 31 грудня 2021 році коли сплив термін контракту. Водночас компанія, що вже 20 років користується гелікоптерами ЗСУ та МВС повертати борти особливо не бажає. Підприємство, яке займається миротворчими місіями, зокрема, в країнах Африки і непогано заробляє, не віддало авіацію навіть, коли почалася війна на сході.

Як повідомляє Військовий Кур'єр у листопаді 2021 року підприємство ініцювало судові позови до Міністерства оборони, аби заблокувати процес повернення гелікоптерів.

«Звичайно ж, поки йде суд повертати гелікоптери ніхто не буде, а слухання можуть тривати і кілька років. За цей час компанія, ймовірно, продовжуватиме заробляти непогані гроші, адже «чому ж добру пропадати?», – пише Військовий Кур'єр.

Докладно про проблемну оренду Військовий Кур'єр розповідав у грудні.

У далекому 2003 році Міністерство оборони вирішує укласти договір з нікому невідомою маленькою приватною компанією, яка захотіла взяти в оренду військові гелікоптери. Компанія «Українські вертольоти» орендувала у Міноборони 16 бортів. Тоді за користування гвинтокрилами військові запросили невелику суму, але при цьому компанія-орендар повинна була зробити капітальний ремонт суден. Ця сама символічна плата становила за один борт – 30 тисяч гривень у місяць. На той час, це була непогана угода. Але, це здавалося тоді…

Окрім, 16 гвинтокрилів, що було орендовано у Міноборони, підприємство взяло в оренду ще 12 суден у Міністерства внутрішніх справ. І якось так виявилося, що «Українські вертольоти» нині – найбільша вертолітна компанія України. До складу повітряного флоту авіакомпанії входять 28 багатоцільових гелікоптерів Мі-8МТВ-1, у тому числі 6 унікальних гвинтокрилів-трансформерів, створених на базі Мі-8МТВ-1, здатних виконувати різноманітні роботи.

Хто ж такі ці «Українські вертольоти»? Акціонерами компанії є дві фізичні особи. 39% акцій належить гендиректорові Володимиру Ткаченку. 61% – його дружині Олександрі Ткаченко. У 2006 році «Українські вертольоти» отримали статус офіційного перевізника Організації Об’єднаних Націй, Всесвітньої продовольчої програми та Міжнародного комітету Червоного хреста.

Армія намагається повернути 15 гелікоптерів зданих в оренду

Первинний контракт на оренду гвинтокрилів з Міністерством оборони був розрахований на чотири роки та мав закінчитися у 2007 році. Але, гроші компанія почала отримувати непогані, тож і контракт треба було продовжити.

І, неочікувано, Сухопутні війська України договір все ж – продовжують. Міноборони, яким тоді керував Анатолій Гриценко, із таким станом справ не погоджується і подає в суд через незаконне, на його думку, продовження оренди бойових машин вартістю у півмільйона доларів кожна.

Відомство просить служителів Феміди визнати додаткову угоду недійсною, а ще накласти арешт на пересування суден. У Міністерстві своє рішення тоді пояснювали тим, що «Українські вертольоти» експлуатують державну авіацію на спірних умовах, при цьому військові не контролюють цей процес. До того ж у них немає жодної інформації про фізичний стан техніки.

Господарський суд Києва тоді дослухався до військових та ухвалив заарештувати гелікоптери. Додатково, коли у 2008 році Міноборони очолив Юрій Єхануров, він ініціював затримання Інтерполом восьми гвинтокрилів у турецькому аеропорту.

Проте, раптово, Вищий господарський суд скасовує арешт бортів, а Київський апеляційний суд відмовляється визнати додаткову угоду недійсною. Ну а оборонне відомство отримує лист від Секретаріату Президента з проханням відкликати свої застереження з Інтерполу.

У тому ж 2008, Анатолій Гриценко, бувши вже народним депутатом і головою Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, звинуватив заступника голови Секретаріату Президента Олександра Чалого у лобіюванні інтересів приватної компанії «Українські вертольоти», що орендує судна військової авіації на невигідних умовах.

Але, схоже, це взагалі нікого не хвилювало. Контракт був продовжений, а надалі до цього договору укладено ще додаткові угоди, якими пролонговано його дію. Про невигідні умови майже всі забули. Принаймні, до 2014 року.

Згідно з договором, компанія мала повернути гвинтокрили Збройним силам України, якщо буде форс-мажорна ситуація. І вона настала. У 2014 році. Тож, в ЗСУ чесно попросили свою техніку назад. Але авіакомпанію війна особливо не хвилювала,

У відповідь на заяву «Українські вертольоти» оприлюднили пресреліз, в якому заявили, що форс-мажорні обставини для дострокового повернення гвинтокрилів не настали. А після зажадали у Міноборони надати їй інші борти на заміну орендованих під приводом того, що доведеться заплатити ООН штраф у розмірі 40 мільйонів доларів, якщо вони перестануть працювати. Компанія не зважала, що згідно з додатковою угодою, якщо виникне форс-мажорна ситуація, вони мали повернути гвинтокрили протягом 15 днів. 15 днів, а пройшло вже майже 8 років. І військові судна досі не в армії.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»