ДАХК «Артем» отримала велике замовлення на ракети для ЗСУ

Компанія Артем отримала велике замовлення на ракети для ЗСУ

Державна акціонерна холдингова компанія «Артем» отримала контракт на виготовлення партії некерованих авіаційних ракет РС-80, яка у п’ять разів перевищує торішнє замовлення.

«У рамках виконання Державного оборонного замовлення на 2021-2022 роки укладено новий контракт на виготовлення партії некерованих авіаційних ракет типу РС-80, яка у п’ять разів перевищує минулорічне замовлення. Це достатньо великий обсяг робіт, що дасть змогу завантажити як власні потужності нашого підприємства, так і потужності наших підприємств-співвиконавців», – повідомляє пресслужба обороного підприємства..

Нагадаємо, що у 2019 році на озброєння Збройних Сил України були прийняті 80-мм некеровані авіаційні ракети РС-80 з кумулятивно-осколковою бойовою частиною та РС-80ГММ з габаритно-масовим еквівалентом бойової частини.

Ракетні снаряди РС-80 спроєктовані ДАХК «Артем» для озброєння літаків, гелікоптерів, а також наземних платформ з використанням штатних пускових блоків. Вони призначені для знищення живої сили противника, бронетехніки, укріплень та ін.

Конструктори передбачили оснащення РС-80 різними бойовими частинами та детонаторами.

Зокрема, у листопаді 2021 року ДАХК «Артем» також провела успішні випробування дослідних зразків осколково-фугасної та термобаричної бойових частин для РС-80.

Крім того, передбачається оснащення ракети пучково-осколковою бойовою частиною з програмованим підривачем, що дозволить здійснювати підрив у повітрі у кількох метрах від цілі, що значно підвищує ефективність ураження. Дальність ураження цілей понад 7 кілометрів.

Нагадаємо, що у 2017 році на виставці «Зброя та безпека» у Києві, та на MSPO-2017 у Польщі, була презентована польсько-українська система ZRN-01 Stokrotka («Ромашка»), здатна вражати наземні та повітряні цілі, зокрема безпілотники некерованими реактивними снарядами.

ZRN-01 Stokrotka

Для боротьби з дронами система обладнана системою виявлення цілей, яка включає радар, оптичні прилади та цифрову систему керування вогнем Topaz польського виробництва. Заявлялось, що Stokrotka може виявляти малі безпілотні апарати, зокрема й з композитних «прозорих» матеріалів, на відстані близько 10 км. За знищення цілей відповідають українські 80-мм некеровані ракети РС-80ПО від ДАХК «Артем» з програмованими підривачами.

Після виявляння повітряної цілі система керування вогнем розраховує траєкторію її руху та направляє ракети у точку «зустрічі». Завдяки великій надзвуковій швидкості РС-80 забезпечується мінімальний час польоту до цілі, а використання програмованих детонаторів гарантує її знищення. Система здатна знищувати цілі на дальності до 7 км та до 4 км по висоті. А висока скорострільність дозволяє протидіяти нальоту «зграї» дронів.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»