«Артем» випробував осколково-фугасну БЧ для ракет РС-80

Артем випробував осколково-фугасну БЧ для ракет РС-80

ДАХК «Артем», що входить до складу ДК «Укроборонпром», провела успішні випробування дослідних зразків осколково-фугасної бойової частини до некерованої авіаційної ракети РС-80.

«Осколково-фугасна бойова частина знищує противника завдяки утворенню під час вибуху великої кількості фрагментованих осколків заданої ваги, які мають велику кінетичну енергію та дозволяють вражати цілі на значній відстані. Отримані результати випробування свідчать про правильність вибору конструкції бойової частини, рівномірне розповсюдження осколкового поля та його високу щільність», — йдеться в повідомленні компанії.

Артем випробував осколково-фугасну БЧ для ракет РС-80

Нагадаємо, що у 2019 році на озброєння Збройних Сил України були прийняті 80-мм некеровані авіаційні ракети РС-80 з кумулятивно-осколковою бойовою частиною та РС-80ГММ з габаритно-масовим еквівалентом бойової частини.

Кумулятивно-осколкові НАРи вже постачаються до Збройних Сил України.

Ракетні снаряди РС-80 спроєктовані ДАХК «Артем» для озброєння літаків, гелікоптерів, а також наземних платформ з використанням штатних пускових блоків. Під час проведення державних випробувань здійснювались пуски ракет з наземних платформ, гелікоптерів та літаків, за результатами яких було визнано їх відповідність тактико-технічним характеристикам.

Зокрема ракетами РС-80 стріляли: наземний безпілотний «Фантом» 8х8, гелікоптер Мі-8МСБ та фронтові бомбардувальники Су-24М. Блоками для стрільби 80-мм реактивними снарядами оснащені й десантно-штурмові катери типу «Кентавр-ЛК».

РС-80 призначені для знищення живої сили противника, бронетехніки, укріплень та ін. Конструктори передбачили оснащення РС-80 різними бойовими частинами та детонаторами.

Зокрема передбачається оснащення ракети пучково-осколковою бойовою частиною з програмованим підривачем, що дозволить здійснювати підрив у повітрі у кількох метрах від цілі, що значно підвищує ефективність ураження. Дальність ураження цілей понад 7 кілометрів.

Нагадаємо, що у 2017 році на виставці «Зброя та безпека» у Києві, та на MSPO-2017 у Польщі, була презентована польсько-українська система ZRN-01 Stokrotka («Ромашка»), здатна вражати наземні та повітряні цілі, зокрема безпілотники некерованими реактивними снарядами.

ZRN-01 Stokrotka

Для боротьби з дронами система обладнана системою виявлення цілей, яка включає радар, оптичні прилади та цифрову систему керування вогнем Topaz польського виробництва. Заявлялось, що Stokrotka може виявляти малі безпілотні апарати, зокрема й з композитних «прозорих» матеріалів, на відстані близько 10 км. За знищення цілей відповідають українські 80-мм некеровані ракети РС-80ПО від ДАХК «Артем» з програмованими підривачами.

Після виявляння повітряної цілі система керування вогнем розраховує траєкторію її руху та направляє ракети у точку «зустрічі». Завдяки великій надзвуковій швидкості РС-80 забезпечується мінімальний час польоту до цілі, а використання програмованих детонаторів гарантує її знищення. Система здатна знищувати цілі на дальності до 7 км та до 4 км по висоті. А висока скорострільність дозволяє протидіяти нальоту «зграї» дронів.