Військові зіткнулися з новою проблемою при реєстрації місця проживання

Військові зіткнулися з новою проблемою при реєстрації місця проживання

З 1 грудня 2021 року набув чинності закон про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні, який призвів до появи проблем з «пропискою» у військовослужбовців.

Зокрема на адресу редакції Ukrainian Military Pages звернувся один з офіцерів Збройних Сил України з проханням висвітлити проблему, з якою він вже зіткнувся особисто.

Щоб привернути увагу до питання наводимо текст листа:

Я випускник одного із вищих військових навчальних закладів України. Перед тим  як випуститись з інституту нас всіх зобов‘язали виписатися із місця нашого проживання. Це нормальна процедура, адже ми вже закінчили наше навчання і більше не будемо жити у наданих нам раніше місцях – і я з цим повністю погоджуюсь. Логічно, що після випуску нас повинні прописати при наших нових військових частинах, як було і завжди. Прописка, як для військовослужбовця дає тобі можливість отримувати піднайом – у Києві це 3800 грн, а також можливість встати у чергу на житло, яке держава має тобі видати. 

Проте, по прибуттю у військову частину перед нами розвели руками, адже від 1 грудня 2021 року набув чинності Закон України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні», який декларує те, що ти не можеш прописатися без зазначення конкретної адреси, тобто вулиця, номер будинку і квартира. Так, це з одного боку є логічним, але я військовослужбовець і я маю прописатися у військовій частині, яка немає фактичної адреси. Вона має тільки назву вулиці, а вибачте в казармі мене прописувати не хочуть, адже казарма не має номеру будинку і квартири.

Автоматично закон порушує моє право згідно 5 статті даного закону прописатися у період 30 календарних днів (я ще маю за це сплачувати штраф); встати у чергу на отримання житла від держави; і отримувати піднайом (так по ідеї ти можеш отримувати піднайом із будь-якою пропискою, але у мене взагалі немає можливості прописатися ніде).

І тут повстає питання: Як я, із зарплатнею піхотного офіцера у 14 тисяч, маю винаймати житло у Києві, витрачати кошти на дорогу та ще елементарно їсти і проживати.

Вже зверталися до юристів. Вони подавали звернення до якихось органів і я не почув жодної відповіді. Просто огидно усвідомлювати те, що держава кинула тебе і наплювала на твої права і змушує ще платити штраф за те що ти не прописався. І повстає питання, що вони будуть робити із квартирами офіцерів у яких вони забрали можливість встати на чергу, аби її отримати.

Дякую за розуміння. Сподіваюсь, що Ви поширите дану інформацію, адже із даною проблемою вже зіткнулося майже 50 моїх знайомих.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»