До тероборони не братимуть солдатів молодших за 35 років

На службу у тероборону візьмуть і без досвіду служби

Для кандидатів на службу за контрактом на посадах сержантів та солдатів у підрозділах територіальної оборони встановлено вікове обмеження – не менше 35 років. Водночас для офіцерів не має жодних вікових обмежень.

Про це повідомив командир вінницької бригади територіальної оборони в інтерв'ю Інформаційній агенції Міністерства оборони України «АрміяInform».

Він розповів, що підписати контракт із підрозділом територіальної оборони можуть лише люди з досвідом військової служби. Це або офіцери, або солдати чи сержанти. У випадку із солдатсько-сержантським складом є ще й вікове обмеження – 35+.

Що стосується офіцерів – ми не маємо жодних вікових обмежень. Простіше кажучи, 25-річний хлопець, який закінчив військову кафедру і має звання молодшого лейтенанта, має право претендувати на певні посади. Перелік документів — зовсім нескладний. Це – типовий набір, більшість претендентів їх готують за один день, тим паче у ТЦК зазвичай вже є певні документи, якщо людина служила за контрактом. Це: паспорт, ідентифікаційний код, копія документів про освіту, про службу, довідка від психіатра, з нарко та тубдиспансера, довідка з МВС, що засвідчує несудимість… Головним каменем спотикання стає ВЛК. На жаль, очікуване «придатний» в особовій справі вдається побачити не усім. Якщо потенційні контрактники (які мають досвід військової служби) віком до 40 років проходять комісію на місцях, то старші – лише у Військово-медичному клінічному центрі [військовому госпіталі]. Цивільним людям, навіть якщо вони дотично мають відношення до армії, до прикладу, займаються волонтерською діяльністю, чи мають рідних у війську, можемо запропонувати лише «резерв». Солдатів, сержантів призначаємо своїм наказом. Офіцерів до «майора» включно призначають в оперативному командуванні, ми попередньо готуємо подання. Офіцерів зі званням «підполковник» та вище призначають вже в Генеральному Штабі.

Якщо ж потенційний військовослужбовець відповідає за віком та спеціальністю – це теж лише половина успіху. Потрібно ще пройти співбесіду. Як пояснює підполковник Парадюк, важливо побачити в очах людини бажання служити.

Трапляється, що приходить людина і з порогу зухвало запитує: «А що ви можете запропонувати? А які у вас тарифні розряди?» Все ж спочатку варто «запропонувати» себе. А є й такі, які чесно зізнаються, що знають не усе, проте вони настільки горять справою, мотивацією захищати саме свій дім і бажають вчитись, що розумієш – це достойний воїн територіальної оборони.

Насправді підрозділи ТрО не варто розглядати як кар’єрний зріст, вони – про інше, про бажання убезпечити свою громаду. Якщо говорити про структуру, можна сказати, що вони наближені до натовських стандартів, де у бригаді може бути 1-2 підполковники, кілька майорів, а решта – капітани, старлеї… Бо у нас чомусь звикли до інших зірок.

Нагадаємо, що поряд із військовими частинами Сил територіальної оборони Збройних Сил України, згідно з законом про основи нацспротиву існуватимуть також добровольчі формування територіальних громад, куди братимуть вже без досвіду служби. Охочі вступити у ці загони підписуватимуть контракт добровольця, не входитимуть до складу Збройних Сил та не вважатимуться військовослужбовцями.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»